Vučić: "Jedna velika sila će tražiti povlačenje Kfora i Unmika"

Beograd -- Imam informaciju, obaveštajnu, koja me brine, a to je da će jedna velika sila zatražiti povlačenje Kfora i misije Unmik sa Kosova, rekao je predsednik Srbije.

Izvor: B92
Podeli
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ bg

"To bi bila katastrofa za nas i ne znam da li ste svesni šta bi to značilo. Zamoliću Stoltenberga da upotrebi svoj uticaj da do toga ne dođe", rekao je Aleksandar Vučić, nakon obilaska kasarne na Dedinju u kojoj su se danas vakcinisali pripadnici Garde Beograd.

Vučić je rekao da ga očekuje niz važnih sastanaka, odnosno da u Srbiju sutra dolazi predsednik Slovenije, a da on ide u tu zemlju, na samit, gde će se sastati s liderima regiona, ali i sa Vljosom Osmani.

"Odatle pravo odlazim u Brisel, a uveče se na večeri sastajem i sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i taj razgovor će biti veoma značajan", rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da ne može da kaže o kojoj sili je reč, ali da su u pitanju obaveštajni podaci iz oficijelnih izvora.

Vučić je kazao da je susret sa Stoltenbergom od posebnog značaja.

Dodao je i da je Priština najavila da će 100 miliona evra na godišnjem nivou da izdvaja za vojsku, što je neuporedivo sa Srbijom, koja je na nivou od dve miliajrde evra.

"Nisu to uporedivi podaci, ne treba da se plašimo, ali nam je jasno šta bi neko želeo da uradi", kazao je Vučić.

Vučić se osvrnuo na jučerašnju izjavu ambasadora Izraela u Srbiji Jahela Vilana, koji je rekao na Televiziji Prva kako je ta zemlja priznala nezavisnost Kosova pod pritiskom Amerike.

"Izdržali smo najteže pritiske, koje ni mnogo moćniji nisu uspeli poput Izraela. Izraelski ambasador kaže: 'To je bio američki pritisak'. I lično sam izdržao taj pritisak u Beloj kući, i nije bio problem. I zato Srbija nije uradila to što je uradio Izrael", rekao je Vučić novinarima.

Nakon posete vakcinalnom punktu u kasarni Dedinje u Beogradu, Vučić je rekao da je to bilo moguće jer se u proteklih godinu dana vredno borio za Srbiju na teškim pregovorima u Vašingtonu i Briselu.

Podsetimo, Vilan je juče rekao da Izrael nije odoleo pritiscima Amerike.

"Nemojte pogrešno da me razumete, to je važna tema, ali je druga priča. Odluka Izraela da prizna nezavisnost Kosova je doneta pod američkim pritiskom, inače nemojmo zaboraviti da je to urađeno u okviru sporazuma Srbije i Kosova sa Amerikom, a ne sa nama. Ne pokušavam da se krijem iza toga, tu odluku je doneo Izrael posle mnogo godina kada nismo priznali Kosova. To je protiv naših interesa u Srbiji", rekao je on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 104 idi na stranu