Dijalog Beograda i Prištine ključna tačka EU debate o Zapadnom Balkanu

Ministri spoljnih poslova EU na sastanku 10. maja održaće dugo najavljivanu stratešku debatu o Zapadnom Balkanu, potvrđeno je u Savetu EU.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: Depositphotos/ jorisvo
Ilustracija: Depositphotos/ jorisvo

Dijalog Beograda i Prištine biće jedna od ključnih tačaka ovde debate, saznaje Tanjug u Briselu.

Debata o Zapadnom Balkanu biće posvećena geopolitičkom pristupu EU regionu, više nego samim koracima u procesu pristupnja, navode u Savetu EU.

”I bez diskusije je jasno da Zapadni Balkan ima evropsku pespektivu. Ovde ćemo se baviti spoljnom politikom”, objašanjava zvaničnik EU.

U Savetu EU pred sastanak u ponedeljak naglašavaju da će ministri saslušati izveštaj specijalnog predstavnika EU za dijalog Beogrda i Prištine Miroslava Lajčka, a da će pitanje dijaloga biti jedna od ”ključnih tačaka” startešeke debate o Zapadnom Balkanu.

Istovremneo, razgovaraće se i o uticaju trećih zemlja u regionu.

”Jasno da se situacija poslednjih godina značajno promenila kada je reč o uticaju spolja na zemlje Zapadnog Balkana. EU ne predenduje na ekskluzivnost prisustva u regionu, ali je važno da EU bude prisutna i da bude vodeći igrač”, kaže zvaničnik EU.

On dodaje da je u EU postoji ”zabrinutst zbog sve veće frustracije na Zapadnom Balkanu”, izazvane zastojem u procesu proširenja i naglašava da EU mora da razmotri kako da povrati svoj ”izgubljeni uticaj u regionu”.

U Briselu konstatuju da je strateški interes EU da bude ”više prisutna” na Zapadnom Balkanu uz napomenu da stabilnost regiona znači i stabilnost cele Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 6 idi na stranu