B92.net na sednici Narodne skupštine; Jasmina Vasović položila zakletvu; Završena pauza FOTO/VIDEO

Sedma sednica prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine Republike Srbije počela je u 11 časova.

Izvor: B92, Jovana Jovanović
Podeli
Foto: B92/J.J
Foto: B92/J.J

Reporterka B92.net Jovana Jovanović prati dešavanja iz Narodne skupštine.

Sednica je počela postavljanjem poslaničkih pitanja izvršnoj vlasti i nadležnim institucijama.

Novoizabrana predsednica Vrhovnog kasacionog suda Jasmina Vasović položila je zakletvu pred poslanicima Skupštine Srbije na posebnoj sednici.

Vasovićeva je na tu funkciju izabrana prošle nedelje u skupštini na period od pet godina.

"Zaklinjem se svojom čašću da ću svoju funkciju vršiti verno Ustavu i zakonu po najboljem znanju i umeću i služiti samo istini i pravdi", reči su zakletve koju je Jasmina Vasović izgovorila i potpisala.

Foto: B92/J.J
Foto: B92/J.J

Ko je Jasmina Vasović?

Jasmina Vasović je rođena 1969. godine u Čačku, diplomirala je 1995. godine na Pravnom fakultetu Univerziteta u Beogradu, a pravosudni ispit je položila 27. juna 2000. godine.

Vasović je od 2009. do 2013. bila sudija Višeg suda, a potom i sudija Apelacionog suda, a za sudiju Vrhovnog kasacionog suda izabrana je 2018. godine.

U kratkom obraćanju u Skupštini, Vasović je rekla da će se truditi da, kao i do sada, bude posvećena poslu i da profesionalno obavlja novu funkciju koja je istovremeno i velika čast i još veća odgovornost.

Dodala je da najveću odgovornost oseća prema građanima, ali i prema kolegama jer kako joj je skupština dala legalitet izborom na ovu funkciju, tako je podržala i opšta sednica Vrhovnog kasacionog suda.

"Očekujem od svih sudija da ozbiljno shvate odgovornost sudijske funkcije i da uvek imaju na umu da im ona da im ona sama po sebi ne daje moć, već da oni svojim znanjem, ponašanjem i sistemom vrednosti toj funkciji daju ili ne daju moć i ugled", poručila je predsednica Vrhovnog kasacionog suda.

O sudijama koje se prvi put biraju

Foto: B92/J.J
Foto: B92/J.J

Na sedmoj sednici prvog redovnog zasedanja Narodne skupštine, poslanici razmatraju odluku o prestanku funkcije javnog tužioca u Višem javnom tužilaštvu u Smederevu zbog odlaska u penziju, kao i predlog odluke o izboru 37 sudija koji se prvi put biraju na sudijsku funkciju.

Foto: B92/J.J
Foto: B92/J.J

A narednog utorka...

Poslanici Skupštine Srbije razmatraće narednog utorka predloge zakona o merama pomoći i podrške građanima i privredi za ublažavanje posledica pandemije korona virusa.

Pred poslanicima će se naći Predlog zakona o Privremenom registru punoletnih državljana Srbije kojima se uplaćuje novčana pomoć za ublažavanje posledica pandemije izazvane virusom korona.

Na dnevnom redu biće i izmene Zakona o utvrđivanju garantne šeme kao mera podrške privredi za ublažavanje posledica pandemije, kao i

Predlog zakona o utvrđivanju druge garantne šeme kao mera dodatne podrške privredi usled produženog negativnog uticaja pandemije.

Poslanici će razmatrati i izmene Zakona o porezu na dohodak građana, dopune Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje, kao i Predlog zakona o elektronskom fakturisanju.

Na dnevnom redu biće i izmene Zakona o rokovima izmirenja novčanih obaveza u komercijalnim transakcijama, izmene Zakona o osiguranju, kao i Predlog zakona o registru administrativnih postupaka.

Pred poslanicima će biti i potvrđivanje Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Kine o uzajamnom priznavanju Programa AEO Uprave carina Ministarstva finansija Srbije i Programa za upravljanje kreditima preduzeća Generalne carinske administracije Kine.

Poslanici će odlučivati i o potvrđivanju Sporazuma o podsticanju investicija između Vlade Srbije i Vlade SAD, kao i o potvrđivanju Aneksa 1 Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Francuske o saradnji u oblasti sprovođenja prioritetnih projekata u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 92 idi na stranu