Kraj: Tražiće hitnu vakcinaciju dece

Farmaceutske kompanije Fajzer i Bajontek saopštile prve rezultate ispitivanja svoje vakcine protiv koronavirusa kod dece uzrasta od 12 do 15 godina.

Izvor: B92

Četvrtak, 01.04.2021.

07:00

Kraj: Tražiće hitnu vakcinaciju dece
Tanjug/Richard Chung via AP

Prema njihovom saopštenju, vakcina je izazvala reakciju antitela kod ispitane dece, što, kako ocenjuju, stvara uslove da za nekoliko nedelja zatraže odobrenje za hitnu upotrebu u Sjedinjenim Državama.

Albert Burla, predsednk i izvršni direktor kompanije Fajzer, izjavio je da se nada da bi vakcinacija mogla za započeti pre početka sledeće školske godine.

Prema njegovim rečima, Fajzer u narednim nedeljama planira da zatraži hitno odobrenje američke Uprave za hranu i lekove i drugih regulatora širom sveta.

Fajzerova vakcina već je odobrena za primenu kod ljudi uzrasta od 16 godina, a nova studija pokazala je da će vakcina biti delotvorna i kod adolescenata školskog uzrasta, prenosi Glas Amerike.

Kliničko istraživanje sprovedeno na 2.260 adolescenata uzrasta od 12 do 15 godina pokazalo je da je vakcina bila efikasna u 100 odsto slučajeva.

Učesnici kliničkog istraživanja dobro su podnosili vakcinu – a neželjen efekti bili su u skladu sa onim koji su zabeleženi među dobrovoljcima uzrasta od 16 do 25 godina – tokom testiranja odraslih.

Konkretni neželjeni efekti kod adolescenata nisu navedeni. Kod odraslih osoba su, do sada, uglavnom bili umereni – podrazumevali bol na mestu uboda, glavobolju, temperaturu i umor.

Takođe, kod tinejdžera je mesec dana nakon druge doze meren nivo antitela koja neutrališu virus. Utvrđeno je da su zaključci uporedivi sa učesnicima studije uzrasta od 16 do 25 godina.
Tanjug/AP Photo/Ted S. Warren, File
Stručnjaci smatraju da će vakcinacija dece svih uzrasta biti ključna za zaustavljanje pandemije i postizanje kolektivnog imuniteta, a pomoći će i da nastava u školama, barem u viši razredima, počne da izgleda normalnije posle višemesečnih poremećaja.

Do sredine godine se očekuje i da Moderna objavi rezultate istraživanja svoje vakcine među adolecentima od 12 do 17 godina. Istovremeno, američke zdravstvene vlasti odobrile su obema kompanijama da počnu klinička testiranja među decom starosti od 6 meseci do 11 godina.

Deca čine oko 13 odsto ukupnog broja zaraženih u Americi.

Iako je verovatnoća da će se deca razviti teške simptome Kovida 19 mnogo manja nego kada je reč o odraslima, od te bolesti je samo u SAD preminulo najmanje 268 dece, dok je više od 13.500 hospitalizovano, pokazuju podaci američkog Udruženja pedijatara.

Manji broj je razvio i ozbiljno inflamatorno stanje povezano sa koronavirusom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: