Godinu dana korone u BiH: Zaraza se širi, ljudi umiru, vakcina nigde

Sarajevo -- U BiH je danas tačno godinu dana od registrovanja prvog slučaja zaraze koronavirusom u BiH. Od tada, virus se tom zemljom još širi, a narod i umire, piše Avaz.

Izvor: Dnevni avaz
Podeli
Tanjug/AP Photo/Eldar Emric
Tanjug/AP Photo/Eldar Emric

U jednom periodu pandemije, prema podacima tog lista, BiH je bila i četvrta u svetu prema broju preminulih na milion stanovnika. Trenutno je na 12. poziciji ali bez jasnog datuma početka masovnije vakcinacije. Vlasti su do sada građane “zaštitile" jedino uvođenjem novih zabrana.

Ni 12 meseci nije bilo dovoljno da sistem zaštite građana BiH bude jedinstven u celoj državi, pa se i dalje odlučuje na adresama 13 entitetskih i kantonalnih kriznih štabova.

Širenje virusa u BiH pokušali su zaustaviti dezinfekcijom ulica, obustavljanjem nastave u školama, zatvaranjem vrtića, prvi put nakon rata uveden je i policijski čas.

Dok su se volonteri organizirali da pomognu starijima, građani šili maske, kompjuterski znalci izrađivali vizire, a bh. poljoprivrednici pokušavali da obrade što više zemlje, vlasti su opremale izolatorijume, a onda ih preseljavale ili zatvarale, a pojedine zdravstvene ustanove se plašile pacijenata i pokušavale ih udaljiti od sebe, piše dalje Dnevni avaz.

Mere su se povremeno poštovale, a do danas je ostalo nejasno ko je i da li je uopše bilo ko nadležan da kažnjava prekršioce pa su pojedini kantoni menjali i zakone.

"Dok oboleli umiru, a zaraza se ubrzano opet širi, ostaje gorčina što ni godinu kasnije institucije ne izgledaju mnogo posvećenije najvećoj zdravstvenoj krizi novijeg doba. Pandemija je do kraja razotkrila one što i u teškim vremenima vide priliku da zarade, ali i svu komplikovanost države u kojoj su lični, politički i entitetski interesi ostali važniji od života stanovnika", ocenjuje se u tekstu Avaza.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 192 idi na stranu