Gak: Ako mogu vrtići, onda mogu svi VIDEO

Beograd -- Gradski sekretar za obrazovanje i dečiju zaštitu Slavko Gak kaže da, kada je reč o vrtićima u Beogradu, za sada nema problema zbog koronavirusa.

Izvor: B92
Podeli
Printskrin/TV Prva
Printskrin/TV Prva

On je u Jutarnjem programu TV Prve rekao da je do sada u beogradskim vrtićima zabeleženo devet slučajeva zaražene dece, kao i 60 osoba zaposlenih u vrtićima.

"Mi nismo zatvorena institucija, svi idu kući i vraćaju se", rekao je Gak i istakao da svaka predškolska ustanova strogo sluša preporuke Kriznog štaba, kao i svaka škola, to je dokaz da može sve da funkcioniše.

Rekao je i da su roditelji dece predškolskih ustanova veoma ozbiljno i odgovorno prihvatili celu situaciju i da kada nemaju maske kada dovode decu u vrtiće, masku dobiju na ulazu. Sutradan, kako dodaje, vrtiću donesu novu masku, iako to niko od njih ne traži.

"Ako mi možemo da funkcionišemo onda može svako. Nemamo druge opcije, i ovako moramo da funkcionišemo. Korona nas nije iznenadila, ona se pojavila prošle godine i zaista moramo tako da se ponašamo", rekao je Gak.

Opasnije od korone je, kako kaže, za decu i društvo da su prazne klupe. "Deca su najodgovornija od svih nas", dodao je on.

"Ljudi su toliko dobro radili svoj posao u predškolskim ustanovama da ni jedan drugi virus letos, poput na primer stomačnog, nije ušao u beogradske vrtiće", rekao je Gak i dodao da je sada dolaznost dece u vrtiće oko 58 odsto, što je nešto manji broj od uobičajenog za ovo doba godine.

Takođe, kaže i da do sada nije razmatrana mogućnost zatvaranja ni jednog vrtića u Beogradu.

U školama malo drugačija situacija

Za razliku od vrtića, situacija je drugačija kada je reč o školama. Gak kaže da je do sada 160 đaka pozitivno na koronavirus, ali dodaje da ga brine što je 50 prijavljeno u poslednjih desetak dana. Kao i kod vrtića, i u slučaju škola ima oko 160 roditelja koji su zaraženi.

Ali, napominje da je najveća odgovornost na direktorima škola, od kojih brojni najveći deo vremena uopšte ne provode u kancelariji već rešavaju probleme u školi.

strana 1 od 226 idi na stranu