Ostavka. "Ne želim da budem predsednik koji je prosuo krv..."

Predsednik Kirgistana Soronbaj Ženbekov podneo je ostavku.

Izvor: B92

Četvrtak, 15.10.2020.

10:24

Ostavka.
EPA/MANDATORY CREDIT

Podsetimo, nedavno su u Kirgistanu izbili masovni neredi zbog rezultata izbora u kojima je pobedila vladajuća struktura, dok prestavnici opozicije nisu zabeležili, bar prema zvaničnim podacima, značajniji rezultat.

U neredima je masa uletela u zgradu parlamenta, sukobivši se s policijom, a protesti su nastavljeni u glavnom gradu Biškeku od tada i uopšte ne jenjavaju.

U prvobitnom naletu demonstranata iz zatvora su oslobođeni bivši predsednik i nekadašnji premijer zemlje.

Kako su prenele sve svetske agencije, danas je objavljeno da je predsednik Kirgistana podneo ostavku. "Ne želim da ostanem upamćen kao predsednik zbog kog je prosuta krv i koji puca na sopstvene građane, Zbog toga sam odlučio da podnesem ostavku", navedeno je u saopštenju koje je stiglo iz njegovog kabineta.

Ženbekov je takođe pozvao novoimenovanog premijera Sađira Žaparova, kao i ostale političare, da pozovu demonstrante da se povuku sa ulica i u Kirgistan vrate miran život.

Agencija ANSA navodi da bi Kirgistan trebalo da održi nove predsedničke izbore u roku od tri meseca od ostavke dosadašnjeg predsednika, pozivajući se na izjavu člana Centralne izborne komisije (CIK) Kirgistana, Atur Abdrahmatove.

"Posle ostavke predsednika Jenbekova, CIK će organizovati nove izbore u roku od tri meseca", navela je ona za Interfaks.

Nakon ostavke predsednika Kirgistana njegova ovlašćenja su automatski prebačena na predsednika parlamenta Kanata Isajeva, kažu izvori iz parlamenta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: