Vučić sa knezom Albertom II od Monaka: Srbija će se pridružiti inicijativi za multilateralizam UN VIDEO/FOTO

Knez Albert Drugi od Monaka boravi danas u zvaničnoj poseti Srbiji, a domaćin mu je predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Izvor: B92

Sreda, 07.10.2020.

06:50

Vučić sa knezom Albertom II od Monaka: Srbija će se pridružiti inicijativi za multilateralizam UN VIDEO/FOTO
FOTO TANJUG/ RADE PRELIC/ nr

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, posle razgovora sa knezom Albertom Drugim od Monaka, da će se Srbija uskoro pridružiti Asocijaciji zemalja za multilateralizam pri UN, inicijativi koju su pokrenule Nemačka i Francuska.

"Preneo sam mu da Srbija radi predano na ostvarenju svojih spoljnopolitičkih ciljeva, pre svega na očuvanju mira i ostabilnosti. Knez Albert je rekao da je kneževina Monako postala član Asocijacije zemalja za multilateralizam pri UN, inicijative koju su pokrenuli Nemci i Francuzi.

Mi se još nismo pridruržili tome, ali i savet kneza Alberta je bio da se tome pridružimo", rekao je Vučić novinarima. "Verujem da ćemo se zbog svega što smo mogli danas da naučimo od kneza Alberta, ali i zbog opredeljenja Srbije za razvoj multilateralizma, uskoro se i mi priduružiti toj inicijativi", rekao je predsednik Srbije.

Kaže da je razgovarao sa njim o evropskim integracijama Srbje i zamolio za dodatnu podršku kenževine Monako i ugledne kenževske porodice.

Predsednik Srbije Aleksadnar Vučić uručio je danas Orden Republike Srbije na lenti knezu Albertu Drugom od Monaka.

Vučić je visoko priznanje dodelio vladaru Monaka u Palati Srbija, nakon održanih sastanaka.

Ovo je prva zvanična poseta Srbiji kneza Alberta Drugog od Monaka. Srbija i Monako uspostavili su diplomatske odnose 2007. godine. Knez Albert II od Monaka zahvalio je na odlikovanju Republike Srbiije.

"Veoma sam radostan što sam prihvatio Vaš poziv za posetu, prvu zvaničnu posetu. Ona se odvija u specifičnom momentu za ceo svet", rekao je on u Beogradu.

On je rekao da je pređena nova etapa u diplomatskim odnosima, pogotovo potpisivanjem ekonomskog sporazuma.

"Došao sam da razmenimo mišljenje o zaštiti životne sredine, o očuvanju mora i okeana do čega mi je mnogo stalo. Razgovaraćemo i o drugim oblastima saradnje poput kulture", napomenuo je on.
View this post on Instagram

Sveèani doèek u èast kneza Alberta II od Monaka.

A post shared by Aleksandar Vuèiæ (@buducnostsrbijeav) on

View this post on Instagram

"Danas imamo izuzetno zadovoljstvo i posebnu èast da budemo domaæini knezu Albertu II od Monaka prilikom njegove prve zvaniène posete Beogradu. Uzajamna opredeljenost za osnaživanje naših odnosa i dalji razvoj saradnje u svim oblastima je velika. Republika Srbija i Kneževina Monako su dve stare evropske države koje mogu biti ponosne na svoju istoriju, tradiciju, slobodarski duh i težnju da oèuvaju svoj identitet i posebnost. Hvala Vam što ste prihvatili poziv da posetite Srbiju, uèinivši istorijski korak u odnosima dve države. Uveren sam da æe razgovori koje smo vodili biti snažan impuls unapreðenju saradnje naše dve zemlje." - Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vuèiæ nakon sastanka sa knezom Albertom II od Monaka.

A post shared by Aleksandar Vuèiæ (@buducnostsrbijeav) on

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: