Objavljen tajni razgovor Putina i Klintona o velikoj tragediji; "Našao sam se između lošeg i još goreg izbora"

Američka digitalna biblioteka Bila Klintona skinula je oznaku tajnosti sa transkripta razgovora bivšeg američkog predsednika i ruskog lidera Vladimira Putina.

Izvor: B92

Ponedeljak, 05.10.2020.

16:15

Objavljen tajni razgovor Putina i Klintona o velikoj tragediji;
Foto: Depositphotos/magicinfoto

Jedan od njih ticao se tragedije podmornice „Kursk“ koja se dogodila pre 20 godina.

Prema naslovu dokumenta, sastanak Klintona i Putina održan je 6. septembra 2000. godine u predsedničkom apartmanu njujorškog hotela „Valdorf Astorija“.

Kako se navodi, na početku razgovora nekadašnji američki lider je izrazio saučešće zbog gubitka „Kurska“, a Putin je priznao da u toj situaciji nije imao dobar izbor.

„Našao sam se između lošeg izbora i još goreg. Neki su mi govorili da bi mi se, da sam odmah poslao podmornicu i bar pokušao da spasim ljude, povećao rejting. Takve stvari ne smeju da se vezuju za propagandu. Prioritet treba dati stvarnom spasenju ljudi“, rekao je on.

U avgustu 2000. godine nuklearna podmornica Kursk napustila je luku iznad ruskog Arktičkog kruga zbog mornaričkih vežbi na Barencovom moru.

Nedugo nakon polaska, jedno od torpeda na brodu eksplodiralo je u cevi, usmrtivši većinu od 118 članova posade i poslalo olupinu, zajedno s 23 preživela, na morsko dno.

U olupini podmornice 23 muškarca su se zabarikadirala u poplavljenom prednjem delu i čekali spas koji nikad nije stigao. Tek devet dana nakon incidenta, 21. avgusta, tim britanskih i norveških ronilaca pristupio je plovilu i pronašao celu posadu mrtvu. Dve decenije kasnije, katastrofa koja je izmenila ruski politički sistem i dalje je obavijena misterijom i posledicama zataškavanja koje je usledilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: