"Brutalan čin"; Obaveštajni podaci ukazali da je zvaničnik ubijen, pa zapaljen

Seul -- Severnokorejska vojska ubila je i zapalila južnokorejskog zvaničnika koji je nestao u ponedeljak u pograničnim vodama.

Izvor: Tanjug
Podeli

Za tog zvaničnika se sumnja da je pokušao da prebegne na Sever, saopštilo je danas južnokorejsko ministarstvo odbrane, osuđujući taj "brutalni" čin.

Ministarstvo tvrdi da su severnokorejski vojnici čoveka koji je nestao sa patrolnog broda nedaleko od granice i zatim pronađen u severnokorejskim vodama ubili vatrenim oružnem a zatim polili benzinom i zapalili.

To je, kao se navodi, zaključeno na osnovu "različitih obaveštajnih podataka", prenosi BBC.

Pjongjang nije komentarisao te navode.

Seul navodi da je zvaničnik radio u odeljenju za ribolov i da je bio na patrolnom brodu 10 kilometara od granice sa Severom, kada je nestao u ponedeljak.

U saopštenju ministarstva se navodi da je 47-godišnji zvaničnik u čamcu ostavio cipele i da izgleda da je obukao prsluk za spasavanje.

Tvrdi se da su ga severnokorejski vojnici kasnije pronašli i ispitali i da je visoki zvaničnik naredio njegovu egzekuciju.

Zvaničnik južnokorejskog ministarstva odbrane rekao je da su vojnici sa gas maskama zatim zapalili telo, dodajući da se veruje da je to mera protiv korona virusa.

Ministarstvo je istaklo da "oštro osuđuje taj brutalni čin" i poziva Pjongjang da iznese objašnjenje i kazni odgovorne.

Severna Koreja je pooštrila kontrolu na granicama kako bi sprečila da korona virus uđe u zemlju i veruje se da to podrazumeva i dozvolu za ubistvo.

strana 1 od 604 idi na stranu