"Afera sa dosijeima najviše šteti Kosovu"

Priština -- Advokat iz Prištine Arianit Koci kaže da će najviše štete pretrpeti optuženi, ako se utvrdi autentičnost dosijea Specijalnog tužilaštva, koji su dostavljeni OVK

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Getty/Kael Alford Stringer
Foto: Getty/Kael Alford Stringer

"Specijalni sud i Specijalno tužilaštvo još se nisu deklarisali o autentičnosti ovih dokumenata, oni su samo preuzeli ta dokumenta. Spominju se zaštićeni svedoci, ja mislim da je to vrlo loše i za samu proceduru i za Kosovo, ali to će se najviše odraziti na optužene", rekao je Koci, inače akreditovani advokat u Specijalizovanim većima za Kosovo u Hagu, prenosi portal Kosovo online.

On je podsetio da je jedan od razloga premeštanja Specijalnog suda u Hag, što u Prištini ne postoje dobri mehanizmi za zaštitu svedoka.

Prema njegovim rečima, ta situacija ide u korist ljudima koji su bili za to da se jedan ovakav kosovski sud nalazi u Hagu, a osim toga je napomenuo i to da je u tom sudu zaposleno isključivo medjunarodno osoblje, tako da ne može da obrazloži kako je došlo do navodnog "curenja dosijea" iz te institucije.

"Ne samo da nema kosovskih sudija ni Albanaca ni Srba, nego su i prevodioci stranci, čim imaš kosovsko državljanstvo nemaš pravo da radiš tamo, ja ne znam kome to ide u prilog, ali ćemo verovatno saznati vrlo brzo", navodi Koci.

strana 1 od 107 idi na stranu