Dan: Danas početak pregovora o formiranju nove vlasti?

Podgorica -- Zvanični pregovori o konstituisanju nove izvršne i zakonodavne vlasti u Crnoj Gori mogli bi početi već danas, piše podgorički Dan.

Izvor: Tanjug
Podeli
xload/depositphotos
xload/depositphotos

Predstavnici nove skupštinske većine koju čine tri, do juče opozicione koalicije, Za budućnost Crne Gore, Mir je naša nacija i Crno na bijelo, ističu da su stvoreni svi uslovi za zvanične pregovore i da upravo i deluju u tom pravcu.

Lider koalicije Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je za podgorički dnevnik da sve tri koalicije čine sve da do kraja oktobra imaju kompletno formiranu vladu, te da se pregovori o konstituisanju vlasti već vode.

“Mi već pregovaramo, već imamo te neformalne sastanke da napravimo principe, da se dogovorimo i da vidimo šta nam je činiti. Da li će baš danas biti neki zvanicniji sastanak, to vam ne mogu reći jer još nije dogovoreno sigurno. Što se tiče vlade, mi ćemo se truditi da je kompletno formiramo do kraja oktobra”, rekao je Krivokapić.

Iz koalicije Mir je naša nacija takođe ističu da su se stekli svi uslovi za početak zvanicnih pregovora o konstituisanju nove vlasti.

“Državna izborna komisija je proglasila konacne rezultate izbora, čime su se stekli uslovi da tri pobednicke koalicije, uz ucešce svih parlamentarnih manjinskih stranaka, otpočnu pregovore o konstituisanju nove izvršne i zakonodavne vlasti u Crnoj Gori. Siguran sam da ce taj proces trajati znatno kraće od svih dosadašnjih procesa koji su prethodili konstituisanju nove vlasti”, kazao je za Dan Boris Bogdanović, generalni sekretar Demokrata.

Ne očekuje, kaže, nikakve probleme tokom tog procesa, već efikasan dogovor, koji će usliediti u narednih dvadesetak dana.

Generalni sekretar Građanskog pokreta URA Mileta Radovanić kazao je za Dan da bi zvanični pregovori o konstituisanja vlasti mogli početi svakog dana.

“Nosioci svih izbornih lista danas imaju sastanak sa predsednikom Skupštine Ivanom Brajovicem, sa ciljem da se zakaže konstitutivna sednica novog saziva parlamenta na kojoj bi se verifikovali mandati. Medutim, mi paralelno s tim svakako pregovaramo oko formiranja nove vlasti i uskoro bi trebalo i zvanično da počnu pregovori i da se krene sa podelom resora, sa personalnim rešenjima”, navodi Radovanović.

“Tri liste imaju većinu, razgovara se sa manjinskim partijama i definitivno nakon proglašenja konacnih rezultata od Državne izborne komisi]e, a u skladu sa sporazumom, tri liste su raspoložene da i manjinske partije budu deo vlasti, bez obzira na to da li imaju parlamentarni status ili ne", rekao je Radovanović.

U skladu s tim, kaže, se i obavljaju konsultacije.

"Već smo razgovarali sa jednom albanskom koalicijom, tako da sve ide u smeru formiranja nove vlasti i nadamo se da ce to biti uskoro”, kazao je Radovanic i dodao da po pitanju mandatara još uvek nisu došli do personalnih i kadrovskih rešenja.

strana 1 od 213 idi na stranu