London: Sistem za praćenje kontakata zaraženih zahteva doradu

Sistem za praćenje kontakata zaraženih u Velikoj Britaniji nazvan "Testiraj i prati" mora biti poboljšan jer detektuje najviše 50 odsto ostvarenih kontakata.

Izvor: B92

Petak, 07.08.2020.

08:55

London: Sistem za praćenje kontakata zaraženih zahteva doradu
Ilustracija: GettyImages/ Emanuele Cremaschi Stringer

Naime, da bi se sprečio smrtonosni drugi talas pandemije, neophodno je da sistem "Testiraj i prati" detektuje najmanje 68 odsto ostvarenih kontakata, prenosi londonski Miror.

Kritike na račun sistema koji je uvela britanska vlada stigle su napismeno od profesora Krisa Bonela sa Londonske škole za tropsku medicinu i higijenu i sa Univerzitetskog koledža u Londonu.

Ekspertske prognoze predviđaju da bi drugi talas mogao biti 2,3 puta veći od prvog što bi značilo uvođenje novog vanrednog stanja.

Ministar zdravlja "vlade u senci" Jon Ešvort podsetio je da je premijer Boris Džonson obećao najbolji sistem za testiranje i praćenje ostvarenih kontakata, ali da je umesto takvog Britancima omogućio sistem "koji nije u stanju efikasno da detektuje i razotkriva kontakte".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: