"Kompromisa sa nasilnicima neće biti; Imamo dokaze o umešanosti stranih službi" VIDEO

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić osudio je sinoćne proteste organizovane ispred Narodne skupštine ocenivši ih kao "akt političkog nasilja".

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Screenshot/TV B92
Screenshot/TV B92

"Sinoć u Beogradu smo bili svedoci najbrutalnijeg političkog nasilja u poslednjih nekoliko godina. Republika Srbija u prethodnih osam godina u potpunosti je poštovala slobodu okupljanja i demonstracija, kao i drugačijeg mišljenja", izjavio je.

"Iako su neki pokušali to da opravdaju koronavirusom, bili smo svedoci političkog protesta koji je bio neprijavljen, dogodilo se da su lica desničarske orijentacije napali su zgradu Narodne skupštine i ušli u nju što znači izvršenje najmanje dva krivična dela", dodao je.

On je naglasio da je policija reagovala tek kada su okupljena lica krenula da vandalizuju zgradu Narodne skupštine.

"Suočeni sa svim tim, policija je preduzela zakonske mere. Pristojnim i mirnim ljudima je bilo dovoljno da vide kako su se međusobno odnosila ta lica i kako su maltretirali policajce. Pet policijskih vozila je zapaljeno, 43 policajca je povređeno, a jedan ima i frakturu lobanje"; poručio je Vučić, a zatim pokazao fotografije policajaca od kojih su neki, prema njegovim navodima, napadnuti nožem.

Vučić je istakao da je naneta velika materijalna šteta, kao i šteta po ugled Srbije.

"Razumem političke frustracije Ali nikome nećemo dozvoliti da unište mir u Srbiji. To je poruka i onima unutra i onima spolja", poručio je Vučić.

Pozvao je ljude da ne izlaze na proteste večeras, s obzirom na to da je danas drugi najgori dan po broju zaraženih.

"Putovaću ujutru u Pariz umesto večeras. Biću manje odmoran za razgovore sa Makronom, samo da bih pokazao da se ne plašim. Molim ljude da ne izlaze da ne bi dolazilo do daljih užasnih zaražavanja. Danas nam je drugi najgori dan po visini 357 lica od 8.600 testiranih. Jedanaestoro je preminulo Na respiratoru se nalazi 118 pacijenata", istakao je.

Najavio je pooštravanje mera

"Otvaramo nove bolnice za kovid. I Ana(Brnabić) i Lončar smatraju da postoji još jedna šansa da se mere pooštre, ali da ne bude policijskog časa. Želim da kažem građanima Srbije da sam ja protiv toga i da smatram da je jedini spas da idemo u zabranu kretanja", poručio je.

Poručio je da "kamenice i Molotovljevi kokteli nisu lek za koronavirus".

"Posle svega što je sinoć bilo, za mene bi bilo sramota da pod pritiskom batinaša i huligana odstupim od mojih reči. Snagu našeg tima pokazuje to da ne odlučujem ja, nego moram da poštujem mišljenje mojih prijatelja i kolega. A i ne mogu sam da uvedem vanredno stanje.Mi nemamo lek za koronu, nema ga nikog. Nema ni vakcine. Sasvim sigurno da lek za ovo društvo nisu noževi, kamenice i Molotovljevi kokteli. Zato bih samo zamolio ljude da se ponašaju disciplinovano, pogotovo u Beogradu. Tu više nemamo rešenja", izjavio je.

On je naglasio da "kompromisa neće biti sa naslinicima".

"Svi oni koj su učestvovali u spaljivanju automobila i povređivanju policajaca biće kažnjeni i tu milosti neće biti. Kompromisa sa huliganima neće biti. Za političke kompromise i razgovore uvek smo spremni, ali ako je to nešto smisleno", zaključio je.

Govorio je i o uplitanju stranih faktora u dešavanja ispred Narodne skupštine.

"Nemam nikakve sumnje da oni koji su sinoć radili na ovome imali su cilj da oslobe poziciju Srbije. Mi imamo dokaze o upletenosti pojedinih funkcionera nekih regionalnih službi, a o svem drugom možemo da razgovramo naknadno, kada naše službe odrade analizu", istakao je.

Pročitajte još i:

Huliganski upad u parlament: Noć haosa u Beogradu, letele kamenice i suzavac, goreli kontejneri i vozila FOTO

Hitna pomoć: Ima povređenih, ne znamo tačan broj

Zapaljena 3 policijska automobila, gore i marica i kontejneri; Rebić: Više policajca povređeno

Pesnica u stomak: Napadnuta dva snimatelja Tanjuga ispred Skupštine

Osude: "Vandalizam političara koji stoje iza nasilnog upada", "Očajnički pokušaj opozicije da napravi haos"

Urednici NIN-a i KRIK-a se ogradili od protesta: Okosnicu čine desničari

Na protestima se pojavio i Vuk Jeremić, demonstranti ga oterali VIDEO

Hitna ne može da prođe od demonstranata; Lončar: Omogućiti Hitnoj da radi svoj posao VIDEO

strana 1 od 79 idi na stranu