Novi hrvatski predsednik zaobišao protokol i parafrazirao pesmu našeg kultnog benda VIDEO

Novi hrvatski predsednik Zoran Milanović malo je zaobišao protokol prilikom polaganja zakletve.

Izvor: B92, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Darko Bandic
Foto: Tanjug/AP/Darko Bandic

Pročitajte još:


Najvažnije poruke iz inauguracionog govora novog predsednika Hrvatske

Novi predsednik Hrvatske položio zakletvu uz Josipu Lisac

Predsednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović tim povodom kaže da je za taj sud najvažnije da se predsednik drži onoga u šta se zakleo.

Milanović je, naime, nakon što je najavljeno svečano polaganje zakletve odmah počeo da čita tekst, a trebalo je da sačeka da tekst zakletve ponavlja nakon što ga najpre izgovori predsednik Ustavnog suda.

U trenutku kada je predsednik Ustavnog suda Šeparović krenuo prema Milanoviću kako bi pročitao tekst zakletve, Milanović je već počeo da čita, na šta je predsednik Ustavnog suda zastao i samo se nasmešio.

Šeparović je objasnio da je, prema Protokolu, najpre trebalo da kaže da je vlada raspisala izbore, kad su održani, koji su rezultati izbora i onda tek da pozove predsednika da potpiše zakletvu.

"Međutim, on (Milanović) je sam izrekao tekst zakletve, što je bilo i dogovoreno, i ja ne vidim tu neki poseban problem. Bitno da je sve u skladu s Ustavom i zakonom", rekao je Šeparović i dodao da je za Ustavni sud najvažnije da se novi predsednik pridržava onoga što je izrekao.

Milanović je postao peti hrvatski predsednik, a tokom svog inauguracijskog govora parafrazirao je pesmu kultnog benda EKV "Zemlja".

"Ovo je kuća za nas. Za sve nas. Za nas koji smo tu, za generacije koje dolaze, i za one koji dolaze, i za one koji će se vratiti svojoj kući", rekao je Milanović pre nego što je zahvalio svima i zaključio sa "živela Hrvatska", prenosi hrvatski portal "Indeks".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 173 idi na stranu