Reagovao ministar odbrane: Zakon iskorišćen kao okidač za brutalni obračun sa Crnom Gorom

Ministar odbrane Crne Gore Predrag Bošković tvrdi da je Zakon o slobodi veroispovesti iskorišćen kao okidač za "brutalno obračunavanje sa tom državom".

Izvor: B92

Četvrtak, 13.02.2020.

18:31

Reagovao ministar odbrane: Zakon iskorišćen kao okidač za brutalni obračun sa Crnom Gorom
EPA/HUNGARY OUT

Bošković je to rekao u Briselu, nakon sastanka NATO, na pitanje da li je Crna Gora sposobna da se u ovom trenutku izbori sa izazovima i pretnjama, odgovorio da je, iako mala zemlja sa ograničenim resursima, Crna Gora pokazala da može da se kvalitetno suprotstavi svim izazovima.

Bošković je crnogorskim novinarima rekao da je još u septembru prošle godine najavio da će u susret izborima ta kampanja početi da se intenzivira.

"Videli smo da se u poslednje vreme sve više pokazuje da ti protesti imaju najmanje veze sa Zakonom, već pre svega sa političkim željama određenih političkih subjekata u Crnoj Gori i van nje da se obračunaju sa državom i legitimno izabranom vlašću“, rekao je Bošković.

Prema njegovim rečima, Crna Gora je naučila određene lekcije i na osnovu njih, znaće da se izbori sa svim izazovima.

"Da Crna Gora opet bude primjer suživota i svih nacija i svih vera i to je osnovna i ključna definicija Crne Gore da bude jednako mesto za življenje za sve njene građane“, rekao je Bošković.

Na pitanje da li je sa NATO zvaničnicima razgovarao o novom angažovanju kontrahibridnog tima Alijanse uoči izbora, Bošković kaže da je već sada Crna Gora, zahvaljujući podršci saveznika, spremna da se sama odupre takvim izazovima.

"Što se tiče samog odgovora na maliciozne pretnje koje dolaze sa određenih strana, mi smo odavno u komunikaciji sa našim partnerima“, kazao je Bošković.

On je dodao da su razgovarali o raznim dešavanjima od 2014. godine, od kada je Crna Gora postala izložena uticajima trećih strana.

"Koji se pogotovo intenzivirao pred izbore 2016. a zatim nakon izbora, pa do učlanjenja u NATO i naravno poslednjih nekoliko meseci kako se približavaju izbori“, rekao je Bošković.

On je kazao da zbog ograničenih materijalnih, finansijskih i ljudskih resursa, država nije mogla sama da se izbori sa takvim izazovima.

"Zato smo tražili pomoć i ekspertizu od naših partnera kada je u pitanju sajber odbrana. Imali smo odličnu saradnju sa SAD i već dve godine koristimo njihove resurse i znanje da odgovorimo na te pretnje. Mislim da je danas Crna Gora i sama sposobna da se odupre sajber izazovima“, poručio je Bošković.

On je rekao da se, kada je u pitanju kompetan hibridni uticaj na Crnu Goru gde se u poslednje vreme manifestuje poplava lažnih informacija, država prošle godine dogovorila saradnju sa Alijansom. Bošković je kazao da je formiran NATO kontra-hibridni tim iz raznih država, i da je njihova prva poseta bila Crnoj Gori.

"Ono što smo tada razmenili kao iskustva sada pokušavamo da implementiramo u Crnoj Gori. Pratićemo situaciju i naravno da ćemo, ako bude potrebno, tražiti pomoć naših prijatelja“, rekao je Bošković.

Rekao je i da je dogovorena dinamika trgovine četiri nova „bel 505“ helikoptera.

"Oni, zavisi od opreme, obuke, rezervnih delova, koštaju po helikopteru negde između milion i po i dva miliona evra. Zavisi kakav će biti konačni dogovor sa Belom. U tom rasponu će se kretati i konkretna cena svakog helikoptera“, kazao je Bošković.

On je naveo da bi trebalo, ako sve bude kako je dogovareno, da jedan "Bell" dođe sredinom, a drugi do kraja godine.

"Dva u 2021. godini. Sve bismo to finansirali iz našeg redovnog budžeta, tako da mislim da je na taj način, što se tiče helikopterskih jedinica, završen proces modernizacije za jedan period“, kazao je Bošković.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: