Abas ponavlja pred SB UN: Odbacivanje američkog plana

Palestinski predsednik Mahmud Abas ponoviće sutra u SB UN svoje odbacivanje američkog plana za Bliski istok.

Izvor: B92

Ponedeljak, 10.02.2020.

23:47

Abas ponavlja pred SB UN: Odbacivanje američkog plana
EPA-EFE/ALAA BADARNEH

Međutim, članovi Saveta neće se izjašnjavati o rezoluciji kojom se taj plan odbacuje, javlja AP.

Predsednik Donald Tramp predstavio je američku inicijativu za okončanje izraelsko-palestinskog sukoba 28. januara.

Visoki palestinski zvaničnik Saeb Erekat negirao je izveštaje da je nacrt rezolucije povučen zbog nedostatka podrške, rekavši u izjavi da "glasina" da su Palestinci povukli rezoluciju "nije tačna i potpuno je neosnovana".

Prvobitni nacrt rezolucije, koji su predložili Tunis i Indonezija, a podržali Palestinci, takođe je tvrdio da američki plan krši međunarodno pravo i stav Saveta bezbednosti za dvodržavno rešenje zasnovano na granicama pre rata 1967. godine.

Nakon dužih pregovora tokom vikenda i objavljivanja drastično izmenjenog teksta od strane Sjedinjenih Država, Palestinci su odlučili da ne stave nacrt u "plavo" - konačni oblik za glasanje, izjavilo je nekoliko diplomata koji su želeli da ostanu anonimni jer su diskusije bile privatne.

Erekat je rekao da pošto rezolucija nije stavljena u plavo, ne može se reći da je povučena.

Američki plan predviđa razdvojenu palestinsku državu koja ključne delove Zapadne obale pripaja Izraelu, i staje na stranu Izraela u pitanjima poput granica i statusa Jerusalima i jevrejskih naselja.

Palestinci traže celu Zapadnu obalu i istočni Jerusalim, odnosno područja koja je Izrael zauzeo u ratu 1967. godine i uklanjanje mnogih od više od 700.000 izraelskih doseljenika iz ovih oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: