Haftar u iznenadnoj poseti Grčkoj

Komandant libijskih pobunjenika Halifa Haftar počeo je u Atini sastanke s grčkim zvaničnicima, u pokušaju da parira međunarodno priznatoj vladi Libije.

Izvor: B92

Petak, 17.01.2020.

12:27

Haftar u iznenadnoj poseti Grčkoj
Foto: Tanjug/AP/Thanassis Stavrakis

Haftar koji je sinoć došao u iznenadnu posetu Atini, danas se prvo sastao s ministrom spoljnih poslova Grčke Nikosom Dendijasom.

On će danas razgovarati i s premijerom Grčke Kirijakosm Micotakisom i drugim visokim zvaničnicima.

Haftar je došao u Grčku uoči samita u Berlinu za vikend čiji je cilj obustavljanje sukoba u naftom bogatoj Libiji, razorenoj građanskim ratom.

Turska, koja je obećala da će poslati vojnike da podrže vladu Libije u borbi protiv Haftarove ofanzive, u sporu je s Grčkom zbog prava na bušenje nafte i gasa u Istočnom Mediteranu.

Ankara i Tripoli su u novembru potpisali kontroverzni dogovor o morskoj granici na Istočnom Mediteranu, suprotstavljajući se ranijim sporazumima Grčke, Kipra, Egipta i Izraela.

Micotakis, koji nije pozvan na berlinski samit, upozorio je da će Grčka iskoristiti pravo veta kao članica EU da blokira sporazum o Libiji ako dogovor te zemlje i Turske o morskoj granici ne bude poništen.

Oko hotela u centru Atine u kojem je Haftar odseo pojačane su bezbednosne mere.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: