Ministar odbrane: Izrael želi da udvostruči broj stanovnika u jevrejskim naseljima

Izrael želi da udvostruči broj stanovnika u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, kako bi ih bilo više od milion za deset godina.

Izvor: B92

Sreda, 08.01.2020.

20:51

Ministar odbrane: Izrael želi da udvostruči broj stanovnika u jevrejskim naseljima
Ilustracija: Depositphotos/Andrew Lozovy

Ta izjava izraelskog ministar odbrane Naftalija Beneta izazvala kritike Palestinske uprave.

“Naš cilj je da za jednu deceniju milion izraelskih građana živi u Judeji i Samariji”, rekao je Benet, koristeći biblijsko ime Zapadne obale.

Benet, član izraelske desničarske partije koji je jesenas postavljen za ministra, to je izjavio na konferenciji u Jerusalimu nazvanoj “Doktrina Pompeo” po državnom sekretaru SAD Majku Pompeu.

Pompeo je nedavno objavio izmenu politike Vašingtona u odnosu na jevrejska naselja na okupiranim palestinskim teritorijama.

Nakon priznanja Jerusalima kao glavnog grada Izraela i okupirane sirijske Golanske visoravni kao izraelske, Bela kuća je sredinom novembra saopštila da više ne smatra da jevrejska naselja na Zapadnoj obali "nisu u skladu sa međunarodnim pravom", što su Palestinci osudili i kritikovale Ujedinjene nacije, Francuska i arapske zemlje.

Oko 400.000 jevrejskih naseljenika živi u jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali, teritoriji sa oko 2,7 miliona palestinskih stanovnika.

U istočnom Jerusalimu, koji je Izrael anektirao, živi još oko 200.000 izraelskih Jevreja.

“Kao ministar odbrane ja zvanično objavljujem politiku države Izrael da je zona C naša”, rekao je Benet, aludirajući na jednu od tri zone na Zapadnoj obali, koja čini oko 60 procenata te palestinske teritorije.

Izrael je počeo da naseljava Zapadnu obali i istočni Jerusalim posle okupacije u ratu 1967.

U poslednjim godinama naseljavanje je ubrzano otkako su na vlasti izraelski premijer Benjamin Netanjahu i njegov saveznik u Vašingtonu predsednik SAD Donald Tramp.

Palestinsko ministarstvo spoljnih poslova je Benetovu izjavu i stav američkog ambasadora u Izraelu Dejvida Fridmana da "Izraelci i Jevreji imaju pravo da žive u Judeji i Samariji" označio kao rasistički jer im je cilj, kako je navedeno, "konfiskacija palestinske zemlje" i odražavaju "kolonijalni karakter" mirovnog plana koji bi SAD tek trebalo da objave.

"Mi nismo okupatori naše domovine, naših zemalja, mi nismo kao Belgijanci u Kongu", rekao je Netanjahu, misleći na prisustvo Jevreja u tim zemljama u drevno doba.

Početkom ove nedelje izraelske vlasti su odobrile izgradnju 1.936 novih stanova za jevrejske naseljenike na okupiranoj palestinskoj teritoriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: