Krim poručio Srbiji: Ne odugovlačite

Srbija ne bi trebalo da odugovlači s priznavanjem Krima kao dela Rusije, izjavio šef komiteta za narodnu diplomatiju i međunarodne odnose krimskog parlamenta.

Izvor: Sputnjik
Podeli
Alexander Aksakov/Stringer/Getty images
Alexander Aksakov/Stringer/Getty images

Prema rečima Jurija Gempelja, priznavanje Krima kao dela Ruske Federacije otvorilo bi nove perspektive u razvoju rusko-srpskih odnosa, preneo je Sputnjik.

"Srbija ima šansu da uđe u istoriju kao prva evropska zemlja koja je krenula putem pravde i priznala volju Krimljana. Srbija ne bi trebalo da odugovlači sa tim pitanjem", naglasio je on.

Gempelj, koji boravi u Srbiji u okviru krimske delegacije, rekao je da se do sada susreo s mnogim predstavnicima srpske vlasti, te je ocenio da je takva saradnja važna kako bi se dodatno učvrstili rusko-srpski odnosi.

Podsetimo, Krim je postao ruski region posle referenduma održanog u martu 2014. godine, na kojem se ogromna većina građana Krima i Sevastopolja izjasnila za ujedinjenje s Rusijom.

Za ujedinjenje je glasalo 96,77 odsto birača Republike Krim i 95,6 odsto stanovnika Sevastopolja. Prema rečima predsednika Rusije Vladimira Putina, pitanje Krima je "konačno zatvoreno".

Ukrajina, međutim, to poluostrvo smatra svojom privremeno okupiranom teritorijom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 572 idi na stranu