Na Izrael poslate rakete,vojska odgovorila i raketirala položaje Hamasa

Izraelski borbeni avion napao jutros nekoliko ciljeva Islamskog ekstremističkog Hamasa koji vlada Gazom u odgovoru na raketnu vatru s palestinske teritorije.

Izvor: B92

Sreda, 27.11.2019.

08:43

Na Izrael poslate rakete,vojska odgovorila i raketirala položaje Hamasa
Foto: Tanjug/AP Photo/Majdi Mohammed

Izraelska vojska je saopštila da je meta višestrukih udara iz vazduha na jugu pojasa Gaze bilo, između ostalog, postrojenje za proizvodnju oružja. Izveštaja o povredama nije bilo.

Izraelskim udarima prethodila je pretnja premijera Izraela Benjamina Netanjahua da će "snažno odgovoriti na svaki napad".

"Ako neko u Gazi misli da može podići glavu posle operacije Crni pojas, jako greši", izjavio je Netanjahu, aludirajući na dva dana žestokih sukoba između izraelskih snaga i palestinskih ekstremista pre dve sedmice, najvećeg prekograničnog sukoba posle više meseci.

Kasno u utorak izraelska vojska je saopštila da je identifikovala dva projektila ispaljena iz pojasa Gaze i da je protivraketna odbrana jednu presrela.

Bio je to drugi incident ove sedmice koji je poljuljao osetljivi prekid vatre uspostavljen zahvaljujući posredovanju Egipta i UN kojim je okončana najnovija runda sukoba sa palestinskim ekstremistima.

Sukob je izbio nakon ubistva komandira Islamskog džihada visokog ranga u Gazi.

Ta ekstremistička organizacija ispalila je u znak odmazde stotine raketa na Izrael.

U izraelskim osvetničkim udarima ubijeno je najmanje 34 Palestinaca, uključujući 16 civila.

Zahvaljujući ranijim nezvaničnim prekidima vatre mesecima je trajalo zatišje između Izraela i Hamasa koji vlada pojasom Gaze.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: