Trampova "loša vest" u centru pažnje

Bivša ambasadorka SAD u Ukrajini Mari Jovanovič, koju je američki predsednik nazvao "lošom vešću" pre nego što ju je smenio, naći će se danas u centru pažnje.

Izvor: B92

Petak, 15.11.2019.

17:53

Trampova
Foto: Tanjug/AP/Andrew Harnik

Ona treba da svedoči u istrazi o opozivu Trampa i to svedočenje će prenositi američka televizija.

Svedočenje pred Obaveštajnim odborom Predstavničkog doma Kongresa počeće u 09.00 časova ujutru po lokalnom vremenu, preneo je Rojters.

Mari Jovanovič je smenjena s mesta ambasadora u Ukrajini u maju nakon što se našla pod udarom Trampovog ličnog advokata Rudija Đulijanija u vreme kada je on radio na tome da ubedi Ukrajinu da sprovede dve istrage koje bi donele političku korist republikanskom predsedniku.

U fokusu istrage o opozivu nalazi se telefonski razgovor od 25. jula tokom koga je Tramp zatražio od ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog da otvori istrage o Džou Bajdenu i radu njegovog sina Hantera Bajdena u ukrajinskoj kompaniji za prirodni gas.

Demokrate istražuju da li je Tramp zloupotrebio svoju moć zadržavši 391 milion dolara američke pomoći Ukrajini.

Jovanovičeva, koja je radila i pod demokratskom i pod republikanskom administracijom, rekla je poslanicima iza zatvorenih vrata 11. oktobra da ju je Tramp smenio na osnovu neosnovanih i lažnih tvrdnji ljudi s upitnim motivima, nakon što se našla pod udaromĐjulijanija. Ona je, takođe, negirala optužbe Trampovih saveznika da je bila nelojalna prema njemu i rekla da ne zna kakva je bila Đulijanijeva motivacija za napad na nju.

Tramp je u telefonskom razgovoru sa Zelenskim nazvao Jovanovičevu "lošim vešću", dok je Zelenski rekao Trampu: "Slažem se sa tobom 100 odsto da je bila loša ambasadorka".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: