Donošenje presude Šariću odloženo do daljeg

Uoči završnice suđenja za pranje novca, optuženi Darko Šarić otkazao je punomoćje svim svojim advokatima.

Izvor: Tanjug
Podeli
Ilustracija: depositphotos/JanPietruszka
Ilustracija: depositphotos/JanPietruszka

Zbog toga će završne reči, planirane da počnu pred Specijalnim sudom, biti odložene do daljeg, a samim tim i donošenje presude.

Takođe, Šarić je danas podneo predsedniku suda zahtev za izuzeće predsednika sudskog veća Siniše Petrovića, rekla je za Tanjug portparolka Višeg suda u Beogradu Tatjana Tešić.

Ona je dodala da je zahtev za izuzeće dostavljen sudiji Petroviću na izjašnjenje povodom Šarićevih navoda, nakon čega će biti doneta odluka.

Povodom otkazivanja punomoćja, sud Šariću treba da postavi branioca po službenoj dužnosti, ali iz prakse je poznato da advokat koji se naknadno uključuje u predmet mora da se sa slučajem detaljno upozna, a ovaj postupak traje skoro devet godina.

Šarić je, naime, juče povukao punomoćje nekolicini svojih branilaca, bez čijeg prisustva suđenja ne mogu da se održavaju jer je po zakonu njihovo prisustvo obavezno.

Šariću nije prvi put da otkazuje punomoćje advokatima.

On je i prošle godine otkazivao pa vraćao punomoćja svojim advokatima kada je, kako je tada rekao, takođe bio revoltiran radom sudskog veća u postupku za šverc kokaina, a isto veće mu sudi i u ovom postupku za pranje novca.

Zbog organizovanja grupe za krijumčarenje kokaina Šarić je u decembru 2018. osuđen na 15 godina zatvora, a sada je u toku drugostepeni postupak po žalbama tužilaštva i odbrane

Pored Šarića, za pranje novca u Srbiji ubacivanjem "prljavog novca" u legalne tokove optuženo je još 16 osoba.

Tužilaštvo tvrdi da su Šarić i ostali "oprali" oko 22 miliona evra, zarađenih prodajom kokaina, a optuženi su to negirali.

Prema navodima optužnice za pranje para, novac od prodaje kokaina koji je nabavljan u zemljama Južne Amerike prebacivan je u Srbiju preko ofšor kompanija i uplaćivan na račune domaćih preduzeća i pojedinih banaka.

Ova sredstva korišćena su za privatizaciju društvenih preduzeća, ali i kupovinu nekretnina i zemljišta.

Novac je između ostalog ulagan i u novosadski "Putnik", "Mitrosrem" iz Sremske Mitrovice, "Palić" iz Subotice, brojne nekretnine na Zlatiboru.

Optuženi se međutim brane da su investirali u preduzeća i zemljišta, ali i da je reč o legalno zarađenom novcu.

Pored Šarića, u ovom slučaju optuženi su Nebojša Jestrović, Andrija Krlović, Predrag Milosavljević, Radovan Štrbac, Zoran Ćopić, Marinka Vučetić, Dubravka Štrbac, Stevica Kostić, Boban Stojiljković, Bojan Stanojković, Erdin Aguš, Goran Vučković, Nebojša Spasić, Nemanja Krstajić, Goran Bogdanović i Marko Dabović.

Šarić se, nakon višegodišnjeg bekstva, 18. marta 2014. godine predao srpskim vlastima, nakon čega je uhapšen i od tada se nalazi u pritvoru.

strana 1 od 110 idi na stranu