Netanjahu: Ako me ponovo izaberete, anektiraću Zapadnu obalu

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu obećao je da će anektirati deo okupirane Zapadne obale na granici s Jordanom, ukoliko ponovo bude izabran na funkciju.

Izvor: B92, Beta

Utorak, 10.09.2019.

18:17

Netanjahu: Ako me ponovo izaberete, anektiraću Zapadnu obalu
EPA-EFE/ Abir Sultan

Parlamentarni izbori u Izraelu održavaju se 17. septembra.

On je precizirao da će proširiti izraelski suverenitet nad dolinom Jordana koja čini skoro 30 procenata Zapadne obale i severnim delom Mrtvog mora ako ponovo postane premijer.

Obraćajući se novinarima u Ramat Ganu kraj Tel Aviva on je rekao da će mirovni plan administracije predsednika SAD Donalda Trampa biti objavljen nakon izbora u Izraelu i da će obezbediti "istorijsku mogućnost" za aneksiju Zapadne obale i drugih područja.

"Iz poštovanja prema predsedniku Trampu i velike vere u naše prijateljstvo, ja ću čekati s primenom suvereniteta do objavljivanja predsedničkog političkog plana", rekao je Netanjahu.

On je objasnio da "želi da primeni suverenitet u maksimalnoj koordinaciji sa SAD", ali da postoji jedno mesto gde je moguće primeniti suverenitet Izraela neposredno nakon izbora i da će to učiniti ako dobije jasan mandat od građana Izraela.

Netanjahu je to područje nazvao istočnom granicom Izraela, preneli su izraelski mediji.

Netanjahuovi rivali u izbornoj kampanji su kritikovali tu najavu.

Savez partija centra Plavo i belo ga je optužio da pokušava da iskoristi stanovnike doline Jordana kao poene u videu za kampanju.

Vođa saveza arapskih partija Zajednička lista Ajman Odeh je rekao da je najava više od čiste propagande, vizija aparthejda izraelske desnice.

Demokratska unija je navela da će svaki unilateralan potez ka aneksiji naneti štetu izraelskoj bezbednosti.

Ta stranka je podsetila da je Netanjahu osumnjičen za korupciju, prevaru i zloupotrebu poverenja i da mu preti optužnica nakon saslušanja početkom oktobra.

Ubrzo nakon Netanjahuove izjave, predsedavajući regionalnog saveta doline Jordana David Eljahani mu se zahvalio za istorijski trenutak za državu Izrael.

Današnja Netnjahuova najava očito ima za cilj da obezbedi glasove čvrstorukaša nacionalista, konstatuje AP.

Izborna trka je tesna i Netanjahu je ovih dana dao niz dramatičnih saopštenja u nastojanju da mobiliše svoje pristalice.

Aneksija jevrejskih naselja će po svoj prilici označiti kraj nadama za osnivanje nezavisne palestinske države pored Izraela. ;

Netanjahu nije rekao šta će uraditi sa teritorijom na kojoj žive preko dva miliona Palestinaca.

U jevrejskim naseljima na Zapadnoj obali i u anektiranom istočnom Jerusalimu živi oko 600.000 Izraelaca.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: