EU deportovala 104 Albanca

Iz država Evropske unije u Tiranu su vraćena 104 državljanina Albanije, koji su prekršili pravila boravka u zemljama EU ili su tražili azil.

Izvor: Tanjug
Podeli
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ
EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Prema izveštaju državne policije, još jedna operacija dobrovoljnog vraćanja građana koji su zatražili azil ili prekršili pravila boravka u Šengenskom prostoru završena je u saradnji sa Francuskom, Belgijom i Nemačkom, prenela je ATA.

Danas po podne 104 albanska državljanina vraćena su u domovinu u dva čarter leta iz Francuske i Nemačke, u okviru zajedničkog evropskog projekta koji su realizovale Francuska, Belgija i Nemačka, u saradnji sa FRONTEKS-om i uz podršku albanske pratnje.

Od ukupnog broj albanskih državljana iz Francuske je vraćeno 15, iz Belgije pet i iz Nemačke 84.

Operacija repatrijacije biće nastavljena narednih sedmica, pa je Državna policija još jednom apelovala na sve albanske državljane koji putuju u zemlje EU da poštuju pravila kretanja u šengenskom prostoru i da ne pokušavaju da zatraže azil, jer su šanse da to i ostvare ravne nuli.

Na graničnim prelazima granična policija nastaviće da primenjuje dodatne mere preduzete za sprečavanje traženja azila, prateći strogu kontrolu u pogledu verifikacije dokumentacije i podobnosti za putovanje u zemlje EU, kao i kontrole.

strana 1 od 547 idi na stranu