DW: Koliko je Nemačkoj potrebna američka vojska?

Ako SAD ostvare najavu o povlačenju vojnika iz Nemačke to bi moglo da drastično utiče na odnose Berlina i Vašingtona, piše Dojče vele.

Izvor: Dojèe vele

Subota, 17.08.2019.

15:09

DW: Koliko je Nemačkoj potrebna američka vojska?
Getty images/ Lennart Preiss / Stringer

Takođe, to bi sasvim preoblikovalo vojnu prisutnost SAD u Evropi nakon II sv. rata.

U poslednje vreme sve češće se govori o tome da bi Sjedinjene Američke Države deo vojnika koji su sada stacionirani u Nemačkoj mogao prebaciti u Poljsku.

Razlog: za razliku od Poljske, koja već izdvaja željenih 2 posto bruto-nacionalnog dohotka za vojsku, u Nemačkoj to nije slučaj - niti će biti u dogledno vreme. Za američkog predsednika Donalda Trampa je to omiljena tema kada kritikuje Nemačku i kancelarku Angelu Merkel. A Poljska ne samo da izdvaja puno novca za oružje, već i važi za zemlju oduševljenu Trampom i njegovom politikom.

Ostvariti te najave i neće biti baš tako jednostavno, jer kada je riječ o prisustvu američkih vojnika u Nemačkoj, onda je reč o dugogodišnjem braku - iz obostrane koristi.

Savezna Republika Nemačka je bila deo obrambene strategije SAD još od Drugog svetskog rata kada su Amerikanci, zajedno sa saveznicima (Velika Britanija, Francuska, Rusija) okupirali određeni sektor Nemačke na 10 deset godina.

Iako je broj američkih vojnika u Nemačkoj od tog vremena znatno opao, američka vojska je još uvek prisutna u mnogim delovima zemlje, a u gradovima gde se nalaze najvažnije baze, njihova prisutnost je više nego vidljiva. Kao u Stuttgartu gde je smeštna komanda američke vojske u Evropi (EUCOM) i odakle SAD koordinira svojim snagama u 51. - uglavnom Evropskoj državi. Odatle se komanduje pešadijom, marincima i vazduhoplovstom vojske SAD.

U Nemačkoj je još uvek smešten najveći kontingent američkih vojnika u Evropi, njih oko 38.600. Samo u Japanu je stacionirano više američkih vojnika van SAD.

No broj vojnika je već godinama u padu. Između 2006. i 2018. broj vojnika je smanjen za više od polovine, sa 72.000 na 33.000. To je posledica prilagođavanja američkih vojnih snaga na nove, kompleksnije globalne izazove.

Marinci, pešadija i vazduhoplovstvo

U Nemačkoj je smešteno pet od sedam američkih garnizona u Evropi (ostala dva su u Italiji i Belgiji). Glavni štab američkih garnizona u Evropi - US Army Europe - je u Vizbadenu, a marinaca u gradiću Beblingenu na jugozapadu zemlje. Glavne vazuhoplovne baze su u Ramštajnu i Špangdalemu.

No, u Nemačkoj ne žive samo vojnici, oficiri i njihove porodice nego i mnogobrojno civilno osoblje. U nekim bazama poput Ramštajna osoblje dominira čitavom okolinom. Ovde se ne nalaze ne samo vojni objekti nego i trgovački centri, škole, pošta i policija. Često je platežno sredstvo isključivo američki dolar.

Baze su često i najveći ako ne i jedini poslodavac u zabačenim krajevima u kojima se nalaze amewrilke baze. To se pokazalo nakon zatvaranje jedne manje kasarne u Bambergu nakon čega je lokalna privreda pretrpela teške gubitke.

Ipak, Nemačka nije samo važno uporište američke vojske kada je u pitanju ljudstvo. Ovde, nadomak bivšem Sovjetskom Savezu, nalaze se i nuklearne baze. Procenjuje se da je u bazi Bihel nedaleko od Ramštajna još uvek deponovano oko 20 nukleranih bojevih glava.

Iz ove baze se upravlja i dronovima koji su aktivni na Bliskom istoku.

Ostavština savezničke okupacije

Američko vojno prisustvo u Nemačkoj je ostavština savezničke okupacije koja je trajala od 1945. do 1955. kada su milioni američkih, britanskih, francuskih i sovjetskih vojnika boravili u zemlji. Severoistočni deo (od 1949. DDR) bio je pod kontrolom sovjetske vojne uprave, veći deo zapada pod kontrolom SAD i Velike Britanije, i jedna manji deo je kontrolisala Francuska.

Kada je završena okupacija, 1954. Je usledio sporazum između Zapadne Nemačke i osam članica NATO kojim je regulisan trajni ostanak stranih vojnika na području tadašnje Zapadne Nemačke. Taj sporazum važi i danas i reguliše stacioniranje NATO trupa u Nemačkoj.

1990. je na području Nemačke još bilo stacionirano oko 400.000 vojnika, od toga polovina Amerikanci. Pad zida, i premeštanje američkih interesa na druga globalna žarišta uzrokovali je drastičan pad broja vojnika SAD u Nemačkoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: