Arapska koalicija gađala mete separatista u Jemenu: "To je prva operacija"

Koalicija koju predvodi Saudijska Arabija pozvala je separatiste koji se bore za nezavisnost juga Jemena da se povuku sa položaja koji su juče zauzeli.

Izvor: B92

Nedelja, 11.08.2019.

09:41

Arapska koalicija gađala mete separatista u Jemenu:
EPA-EFE/NAJEEB ALMAHBOOBI

Koalicija koja vojno interveniše u Jemenu saopštila je danas da je gađala položaj koji predstavlja "pretnju" vladi u Jemenu gde su separatisti zauzeli predsedničku palatu i tri kasarne na jugu zemlje.

"To je bila prva operacija i one će se nastaviti ako se ne poštuje poziv koalicije", navodi se u saopštenju.

Separatisti su u subotu zauzeli tri kasarne i predsedničku palatu u Adenu.

Situacija u Jemenu je dodatno haotična pošto vlada, koju podržava arapska koalicija, ratuje od 2015. protiv šiitskih pobunjenika iz pokreta Huti.

Više od 10.000 ljudi je poginulo, a milioni su raseljeni u ratu koji je doveo do teškog razaranja i široko rasprostranjene gladi u najsiromašnijoj zemlji arapskog sveta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: