"Eksplozivna odluka": Indija ukida ustavnu autonomiju Kašmira, Pakistan spominje rat

Indijska vlada saopštila je da ukida ustavnu autonomiju Kašmira, što predstavlja "eksplozivnu odluku" za to područje u kojem godinama traje pobuna.

Izvor: Beta, Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/AP/Channi Anand
Foto: Tanjug/AP/Channi Anand

Pakistan je najavio da će uložiti diplomatske napore kako bi sprečilo da ukaz o ukidanju specijalnog statusa Kašmira stupi na snagu, prenosi AP.

Hinduističke nacionalističke vlasti donele su predsedničku uredbu kojom se ukida specijalni status države Džamu i Kašmir, koje je bilo garantovano indijskim ustavom.

Najavu je u parlamentu dao ministar unutrašnjih poslova Amit Šah, i pored kritika opozicije.

Predsednički ukaz odmah stupa na snagu i zameniće članke o Džamuu i Kašmiru u Ustavu, posebno član 370, navodi se u tekstu koji je prenela vlada.

Član 370 indijskog Ustava odnosi se na specijalni status Džamua i Kašmira u oblasti odbrane, inostranih poslova i komunikacije, a ostala pitanja su pod lokalnim zakonodavstvom.

Parlamentu je takođe predstavljen predlog zakona o podeli tog područja. Ladak, istočni deo sa budističkom većinom će biti razdvojen.

Ostatak Džamua i Kašmira, koji podrazumeva ravnice sa hinduističkom populacijom Džamu na jugu, i dolina Šrinagar sa muslimanskom većinom na severu, će izgubiti status federativne države i dobiti status "teritorije Unije". To znači da će biti pod direktnom vlašću Nju Delhija i neće imati skoro nikakvu autonomiju.

Ukidanje ustavne autonomije Kašmira predstavlja staro obećanje hinduističkih nacionalista premijera Narendre Modija, koji je nedavno osvojio drugi mandat na izborima.

Okupljanja su danas zabranjena i komunikacije prekinute u dolini Šrinagara, gde se samo vojnici i druge paravojne jedinice mogu videti na ulicama.

"Danas je najcrnji dan za indijsku demokratiju", navela je na Tviteru bivša šefica vlasti Džamua i Kašmira Mehbuba Mufti.

Prema njenim rečima, jednostrana odluka indijske vlade o ukidanju člana 370 Ustava je nezakonita i protivustavna, čime Indija postaje okupaciona sila u Džamuu i Kašmiru.

Pobunjenici se od 1989. godine bore za nezavisnost Kašmira od Indije i pripajanje Pakistanu, koji kontroliše deo te teritorije.

Konflikti zbog Kašmira između Pakistana i Indije traju poslednjih 60 godina, a indijski deo Kašmira je poprište čestih napada islamskih ekstremista.

Procenjuje se da je u tom konfliktu poginulo 68.000 ljudi.

Šef pakistanske diplomatije Šah Mahmud Kureši odbacio je odluku indijske vlade o ukidanju ustavne autonomije Kašmira, ocenjujući da to predstavlja kršenje rezolucije UN.

Kureši je pakistanskoj televiziji iz Saudijske Arabije rekao da će pakistanska diplomatija uložiti napore da indijska odluka ne stupi na snagu.

Indija i Pakistan, dve nuklearne sile, vodile su tri rata od 1947. godine kada su postale nezavisne od britanske imperije. Dva od tri sukoba bila su zbog Kašmira, oblasti koju dve zemlje dele, ali na čiju celinu obe smatraju da polažu prava.

Predsednik pakistanskog dela Kašmira Sardar Masud Kan takođe je odbacio indijsku odluku uz ocenu da bi Indija mogla da "uđe u rat" sa Pakistanom u takvoj situaciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 518 idi na stranu