Završena komemoracija u Potočarima. Svi poručili Srebrenica je genocid

Potočari -- U Memorijalnom centru Potočari obeležava se 24. godišnjica zločina nad Bošnjacima, koji se dogodio u julu 1995. u zaštićenoj zoni UN.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Tanjug/Presidential Press Service via AP, Pool
Foto: Tanjug/Presidential Press Service via AP, Pool

Komemoraciji su prisustvovale brojne delegcije među kojima su Karmel Ađius, Šefik Džaferović, Lars-Gunar Vigemark, Erik Nelson, Valentin Inzko, Bakir Izetbegović, Denis Zvizdić...

Uoči početka dženaze neki od zvaničnika BiH su dali izjave koje su se uglavnom odnosile na to da bi pravno trebalo urediti negiranje da se u Srebrenici dogodio geocid nad Bošnjacima.

Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandic
Foto: Tanjug/AP Photo/Darko Bandic

Džaferović je s tim u ezi poručio da je negiranje genocida Milorada Dodika, kako je rekao, "sramotno i necivilizacijski". O istoj temi govorio je i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU Lars-Gunar Vigemark ističući da je odgovornost svih lidera u celom regionu da stvore atmosferu koja će omogućiti utvrđivanje istine i kažnjavanje nedela, ali da, nažalost, u BiH takva politička klima još ne postoji, preneo je sarajevski portal Klix.

Komesarka za ljudska prava Saveta Evrope Dunja Mijatović mišljenja je da je srebrenički genocid ogledalo u kojem bi svi Evropljani trebalo dobro da se pogledaju.

Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i sigurnost Federika Mogerini i evropski komesar za proširenje Johanes Han poručili su: "Ova tragedija nas još uvek progoni. Naša srca i misli su sa žrtvama i svima onima čiji su životi pogodjeni ovim tragičnim dogadjajima. Naša je zajednička dužnost da se uvek sećamo Srebrenice, jednog od najmračnijih trenutaka čovečanstva u modernoj evropskoj istoriji".

Nakon komemoracije usledila je sahrana još 33 žrtve ovog zločina.

Verski deo današnjeg programa predvodi reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović.

strana 1 od 165 idi na stranu