Izdat nalog za raspisivanje poternice za Zdravkom Mamićem

Osječki Županijski sud izdao je nalog za raspisivanje poternice protiv bivšeg čelnika fudbalskog kluba "Dinamo" Zdravka Mamića.

Izvor: B92

Petak, 07.06.2019.

19:09

Izdat nalog za raspisivanje poternice za Zdravkom Mamićem
Foto: EPA/ANTONIO BAT

Njemu je sudsko veće tog suda 21. maja odredilo istražni zatvor, saznaje Hina.

Agencija navodi da će osiječki sud u ponedeljak Ministarstvu pravosuđa dostaviti svu potrebnu dokumentaciju radi pokretanja postupka Mamićevog izručenja iz BiH.

Sudsko veće je 21. maja potvrdilo drugu optužnicu Uskoka protiv Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenih, koje tužilaštvo tereti da su, u okviru zločinačkog udruženja, klub oštetili za oko 200 miliona kuna (oko 27 miliona evra), a protiv Zdravka Mamića tada je određen i istražni zatvor.

Nakon što je sud u petak primio rešenje predsednika Vrhovnog suda Đure Seše, kojim je kao neosnovan odbijen zahtev optuženika Marija Mamića i Nikija Artura Vuksana za izuzeće predsednika osječkog Županijskog suda Zvonka Vrbana u postupanju u ovom predmetu, stekli su se proceduralni uslovi da bude nastavljen rad po potvrdjenoj optužnici, rekli su iz Županijskog suda.

Na osnovu prve, od ukupno tri Uskokove optužnice, Mamić je u junu prošle godine na osječkom sudu nepravosnažno osuđen na šest i po godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 miliona kuna (oko 15 i po miliona evra) iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u Bosnu i Hercegovinu, čije državljanstvo ima.

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši "Dinamov"direktor Damir Vrbanović, preduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota i menadžer Niki Artur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od decembra 2004. do decembra 2015. godine, ostale okrivljene organizovao u zločinačko udruženje i da su oni sklapanjem fiktivnih ugovora između "Dinama" i više stranih kompanija, kao i ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 miliona kuna (oko 19 miliona evra).

U optužnici se tvrdi i da je "Dinamo" neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.35 miliona evra, odnosno 55,8 miliona kuna.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: