Advokati optužuju: Zvaničnici EU krivi za smrt hiljada migranata

Advokati za ljudska prava dostavili dokument MKS protiv visokih zvaničnika EU, za koje se tvrdi da su direktno odgovorni za smrt migranata na zemlji i moru.

Izvor: B92

Ponedeljak, 03.06.2019.

13:21

Advokati optužuju: Zvaničnici EU krivi za smrt hiljada migranata
John Moore / Staff /Getty images

U dokumentu koji je predat Međunarodnom krivičnom sudu (MKS) ne navode se imena evropskih zvaničnika, ali se citiraju dokumenti EU, izjave francuskog predsednika, nemačke kancelarke i ostalih visokih zvaničnika Unije.

Prema dokumentu, na teret EU između ostalog se stavlja i odluka da se krajem 2014. godine okonča spasilačka operacija "Mare Nostrum" u kojoj je, prema njihovim tvrdnjama, u samo jednoj godini iz Mediterana spašeno 150.810 migranata.

"Ostavićemo to tužiocima, ako se on ili ona usude da odu u strukture moći i istražuju u srcu Brisela, Pariza, Berlina i Rima i da pregledom arhiva o sastancima i pregovorima vide ko to iza scene pokušava da 'progura' politiku koja je do sada prouzrokovala smrt 14.000 ljudi", rekao je advokat Huan Branko.

U dokumentu se navodi da je više od 40.000 ljudi zaustavljeno je u Mediteranu i odvedeno u kampove zbog evropske migracione politike.

Godine 2014. oko 3.200 migranata je stradalo u moru. Naredne godine, broj je porastao na više od 4.000, a u 2016. godini taj broj se, prema podacima Medjunarodne organizacije za migracije, povećao na preko 5.100 smrtnih slučajeva i nestanaka.

Međunarodni krivični sud je sud poslednje istance koji rešava slučajeve ratnih zločina, zločina protiv čovečnosti i genocida kada druge zemlje ne žele ili nisu u mogućnosti da procesuiraju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: