Prva projekcija sastava novog Evropskog parlamenta

Prema prvim projekcijama u novom sazivu EP najjače stranke i dalje biće Evropska narodna partija, Socijaldemokrate i Alijansa liberala i demokrata za Evropu.

Izvor: Tanjug

Nedelja, 26.05.2019.

21:33

Prva projekcija sastava novog Evropskog parlamenta
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

U Alijansu liberala i demokrata za Evropu bi trebalo da uđu i poslanici Makronove Republike u pokretu.

Prvi ezultati izbora po zemljama članica EU doneli su i prvu projekciju mogućeg sastava novog Evropskog parlamenta.

Prema do sada pristiglim preliminarnim rezultatima iz 11 zemlja članica i predizbornim najavama iz 17 država članica, 751 mesto u Evropskom parlamentu moglo bi da bude podeljeno na sledeći način: Evropska narodna partija bi imala 173 mesta, Socijaldemokrate 147, Alijansa liberala i demokrate plus Makronova Republika u pokretu 102, Zeleni 71, vropski konzervativci i reformisti 58, Evropa nacija i sloboda (Salvinijeva alijansa) 57, Evropa slobode i direktne demokratije ( Pokret 5 zvezdica plus partija za Bregzit) 56, Evropska ujedinjena levica/Nordijska zelena levica 42 .

Potpredsednica grupe Evropske narodne partije u Evropskom parlamentu Ester de Lang kaže da se očekuje da EPP ostane najveća grupa i u novom sazivu Parlamenta.

De Lang je najavila da će EPP raditi na jačanju snaga centra.

"EPP ima šansu da bude najveća grupa u Evropskom parlamentu. Uočavamo tendenciju fragmentacije i smanjenja centra, a EPP kao vodeća stranka centra želi da ga ojača", poručila je De Lang.

Ona je tokom izborne večeri u Brislu izjavila da Evropska narodna partija ima odgovornost da u pregovorima sa drugim grupama ojača snage evropskog centra i isporuči obećane rezulate građanima EU.

"Moramo da pokažemo rezultate u oblasti stabilnosti i evropskih rešenja", zaključila je De Lang ispred evropskih konzeravativaca.

Lider Alijanse liberala i demokrata za Evropu i nekadašnji premijer Belgije Gi Ferhofstat izjavio je da je ovim evropskim izborima završena dominacija socijalista i konzervativaca u Evropskom parlamentu.

"Oko 100 naših poslanika i nova grupa koju ćemo osnovati u Evropskom parlametu biće krucijalni, jer prvi put od prvih evropskih izbora izbora 1979. godine klasične partije socijalisti i konzervativci više neće imati većinu. To znači da neće biti solidne poroevropske većine bez učešća naše nove centralističke grupe", poručio je Ferhofstat.

On je najavio da će se Alijansa liberala i demokrata za Evropu u novom sazivu Evropskog parlameta proširiti na predstavnike francuske liste "Renesansa" koju predvodi Makronova "Republika u pokretu", ali i druge slično reformske partije koje slično misle.

"Očekujemo da osvojimo novih 30 do 40 mesta na ovim izborima i oformimo grupu od oko 100 poslanika", naveo je Ferhofstat.

On je ocenio da će u pitanju biti proevropska grupa koja će svoju novodobijenu snagu iskoristiti u borbi za ambiciozniju Evropu.

"Zajednička vizija grupe je borba protv klimatskih promena, fer poreska politika, formiranje unutrašnjeg tržišta, EU rešenje za migracionu krizu. Ukratko sigurnija, zdravija i prosperitetnija Evropa", zaključio je Ferhostat.

Osvrćući se na podatke o većoj izlaznosti na ovim evropskim izborima on je ocenio da je to znak da se ”Evropa vratila i da je popularna” među građanima.

Lider grupe Socijalista i Demokrata u Evropskom parlamentu Udo Bulman izjavio je da je Evropska narodna partija izgubila poltičku moć na evropskim izborima.

"Evropska narodna partija nema rezultate i političku moć da vodi EU i Evropsku komisiju. Organizacija EPP nije zaustavljena. EPP ne može da traži, kao svoje pravo, da bude u većini koja će da odlučuje o tome ko će biti novi predsednik Komisije", istakao je Bulman.

On kaže da će se socijaldemokrate u novom Evropskom paralamentu zalagati za više socijalne pravde.

U tom kontekstu, najavio je stvaranje novih koalicija u Evropskom parlamemtu koje će se zalagati za reforme i poboljšanje uslova života i rada za ”većinu, a ne samo neke” u Evropi. "Radićemo na formiraju progresivne socijalne alijanse koja bi podržala kandidata socijaldemokrata Fransa Timermansa za predsednika Evropske komisije", poručio je Bulman.

Lider grupe S&D u Evropskom parlametu kaže da su glasači jasno pokazali da žele da EU bude odlučnija u borbi protiv klimatskih promena, ali dodaje da se rezulatati u toj oblasti ne mogu ostvariti bez rezultata u drugim oblastima socijalne pravde.

Udo Bulman je rekao da će se evropske socijlademokrete u novom sazivu Evropskog parlamenta boriti na prvom mestu protiv siromaštva koje pogađa decu, protiv nejednakosti i izbegavanja plaćanja poreza u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: