Rusi bi da prave nove rakete, bojeve glave s elektromagnetnim pulsevima

Ruska kompanija "Tekmaš", deo "Rosteka", razmatra proizvodnju projektila s bojevim glavama koje bi na ciljeve delovali elektromagnetnim pulsevima.

Izvor: B92

Petak, 24.05.2019.

10:19

Rusi bi da prave nove rakete, bojeve glave s elektromagnetnim pulsevima
Joe Raedle/Staff/Gettzy images/Ilustracija

To je najavio zamenik direktora kompanije "Tekmaš" Aleksadar Kočkin.

"Trenutno se razgovara o problemima proizvodnje takvih projektila. Postoje konceptualne ideje, koje smo spremni da sprovedemo ako bude mušterija", rekao je Kočkin za Tass.

On je dodao da Ministarstvo odbrane još nije izdalo tehnički zahtev za takve projektile.

Stručnjaci, kako navodi agencija, ne smatraju ovakav tip raketa isključivo kao vid elektronskog ratovanja, jer pored toga što ometaju i suzbijaju električna polja, one mogu trajno da unište sisteme navodjenja na raketama, komunikacinu opremu, opremu za satelitsku navigaciju itd.

Za sada se veruje da Rusija, Izrael i SAD rade na proizvodnji ovakvog oružja, dodaje Tass.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Amerika ima poruku za Rusiju i Kinu

Zvaničnik Stejt departmenta u Birou za kontrolu naoružanja Pol Din pozvao je danas Kinu i Rusiju da objave deklaraciju po uzoru na SAD u kojoj se obavezuju da će o korišćenju nuklearnog naoružanja uvek odlučivati ljudi, a ne veštačka inteligencija (AI).

8:01

2.5.2024.

1 d

Podeli: