"EU će nastaviti da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine"

Berlin -- Sastanak u Berlinu je dobrodošao kao doprinos i pomoć, ali EU je ta koja će nastaviti da posreduje u dijalogu Beograda i Prištine, rekla je Maja Kocijančič.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/Marina Maksimović
Foto: Tanjug/Marina Maksimović

Pročitajte i:

Vučić: U mnogo smo boljoj poziciji nego neki drugi, ali nas čeka teško vreme Vučić u Berlinu sa Krihbaumom FOTO "Bez pomaka, ali ne mislim da je bilo šta propalo, novi razgovori u Parizu u julu" Samit u Berlinu završen posle pet sati razgovora

"Pozdravljamo svaki angažman na podršci dijalogu uz posredstvo EU, uključujući i moguće buduće sastanke. Svaki ovakav sastanak je od pomoći i može biti doprinos, ali dijalog je proces u kojem posreduje EU", izjavila je Kocijančičeva za RTS, odgovarajući na pitanje da li je u dijalogu došlo do promene formata.

Najavila je da će visoka predstavnica nastaviti kontakte sa stranama i učestvovati na sastanku procesa Brdo-Brioni u Tirani osmog i devetog maja.

"Federika Mogerini je spremna da organizuje novi sastanak u okviru dijaloga, ali jasno je da Kosovo mora da suspenduje tarife da bi brz nastavak dijaloga bio moguć", izjavila je Kocijančičeva.

Portparolka visoke predstavnice EU ocenila je da je sastanak u Berlinu bio važan signal spremnosti dve zemlje članice, Francuske i Nemačke, da, zajedno sa ostalima, sa više posvećenosti podrže dijalog Beograda i Prištine, uz posredstvo EU.

Nemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsednik Emanuel Makron organizovali su juče u Berlinu sastanak s premijerima Albanije, BiH, Hrvatske, Kosova, Crne Gore, Severne Makedonije, Srbije i Slovenije. Na sastanku su bili i predsednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hašim Tači, i visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Federika Mogerini je u Berlinu imala seriju bilateralnih sastanaka sa liderima regiona u kojima se otvoreno i iskreno razgovaralo o situaciji u regionu, uz potvrdu važnosti regionalne saradnje, dobrosusedskih odnosa i pomirenja, u čemu je dogovor iz Prespe između Grčke i Severne Makedonije postavio istorijski primer, rekla je Maja Kocijančič.

strana 1 od 172 idi na stranu