Ako ne bude dogovora prete dva scenarija: Velika Albanija ili nasilno pripajanje Kosova?

Ukoliko se do kraja godine ne pronadje rešenje za kosovski problem, "tiho ujedinjenje" Kosova i Albanije može biti znatno ubrzano, piše list Danas.

Izvor: B92

Petak, 26.04.2019.

15:25

Ako ne bude dogovora prete dva scenarija: Velika Albanija ili nasilno pripajanje Kosova?
Foto: EPA/EFE Valdrin Xhemaj

Naime, kako su za taj list rekle diplomate, nezvanično, komentarišući najavu albanskog ministra spoljnih poslova da će Albanija i Kosovo formirati zajednička diplomatska predstavnišva, kosovski i albanski zvaničnici već mesecima su "nezadovoljni ponašanjem Brisela i da sumnjaju da će se ikada pridružiti EU".

"Albanski premijer Edi Rama i premijer Kosova Ramuš Haradinaj ne kriju da žele veću integraciju Kosova i Albanije i neretko se oživljava retorika o velikoj Albaniji", naveli su sagovornici Danasa.

Pojedini diplomatski predstavnici najnoviju poruku albanskog ministra tumače kao "direktan odgovor zvanične Tirane na diplomatsku ofanzivu srpskih vlasti", piše Danas.

Oni dodaju da ukoliko "kosovski problem ostane zamrznut", nije isključena ni mogućnost "nasilnog pripajanja Kosova Albaniji".

Ministar spoljih poslova Srbije Ivica Dačić nije hteo da odgovori na pitanje da li će Beograd reagovati na najave iz Tirane, a odgovor Danasu nisu dali ni saradnici predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: