Slede praznici, očekuju se gužve, brže preko manjih prelaza

Zbog predstojećih praznika od danas se očekuje povećan broj putnika koji dolaze ili samo prolaze kroz Srbiju.

Izvor: B92

Sreda, 17.04.2019.

11:12

Slede praznici, očekuju se gužve, brže preko manjih prelaza

Katolički i pravoslavni Uskrs ove godine praznuju se u razmaku od nedelju dana, 21. i 28. aprila, a na njih se nadovezuju i prvomajski praznici.

Iz Uprave carine navode da pojačavaju aktivnosti na graničnim prelazima, kako bi se promet putnika u prazničnom periodu maksimalno ubrzao, budući da se gužve i povremeni zastoji ne mogu u potpunosti izbeći, jer će na puta istovremeno krenuti, srpski, ali i strani državljani na privremenom radu u inostranstvu.

Za putovanje su radni dani uvek bolji izbor od vikenda, a u vreme praznika preporuka je i da se izbegavaju veliki, uvek opterećeni prelazi.

Na Horgošu će biti otvorene sve raspoložive trake - šest za putnički i jedna za autobuski saobraćaj, a smene pojačane dodatnim brojem službenika, ali savet Uprave carine je da je za putnike bolje da se upute ka manjim prelazima - Kelebiji, Djali, Bačkim Vinogradima ili Bajmoku.

Alternativa uvek opterećenim Batrovcima su Šid i Ljuba, a za Preševo je to granični prelaz Prohor Pčinjski.

Putnici koji se u vreme praznika budu uputili ka Crnoj Gori preko prelaza Gostun, biće svedoci radova na rekonstrukciji tog prelaza koji su nedavno počeli, ali ne ometaju uobičajan protok putnika i robe, navode u Upravi carine.

Savet za putnike je da prilikom ulaska u Srbiju, carinicima prijave sve što sa sobom nose, a nije lični prtljag i vrednije je od 100 evra, jer se na svu robu iznad ovog limita plaćaju uvozne dažbine.

Propisi u vezi sa unosom gotovog novca nisu se menjali, tako da svaku sumu veću od 10.000 evra treba prijaviti kako na izlazu, tako i na ulazu u zemlju.

Kako bi izbegli nepotrebno čekanje, savet za putnike je da se pre putovanja dobro informišu.

Informacije o stanju na frekventnijim prelazima Uprava carina svakodnevno dostavlja javnosti, ali i AMS S, na čijem sajtu je dostupan i video prikaz stanja kako na ulazu, tako i na izlazu iz zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: