Štajnmajer u ZG: Uhvatite se ukoštac sa svojom prošlošću

Nemački predsednik Frank-Valter Štajnmajer stigao je u dvodnevnu posetu Hrvatskoj i u Zagrebu poručio da je potrebno "hvatanje ukoštac sa sopstvenom prošlošću"

Izvor: B92

Četvrtak, 21.03.2019.

18:50

Štajnmajer u ZG: Uhvatite se ukoštac sa svojom prošlošću
EPA-EFE/DANIEL KASAP

Štajnmajer je pozvao na pomirenje spominjući primer nemačko-francuskih odnosa nakon Drugog svetskog rata.

Hrvatski N1 prenosi da je Štajnmajer, koji je u posetu stigao na poziv predsednice Kolinde Grabar Kitarović, svečano dočekan na Pantovčaku, gde je prvo održan njihov susret u četiri oka, a potom i bilateralni sastanak delegacija Hrvatske i Nemačke.

Navodi se da je nemački predsednik govorio o predstojećem hrvatskom predsedavanju EU naglasivši da je Hrvatska svesna odgovornosti.

"I jedni i drugi smo svesni da je odgovornost ovih dana kad očekujemo odluke o Bregzitu još veća nego što je to bio slučaj ranije. Hrvatska je mlada članica, ali smem da kažem da je u srcu Evropske unije nastavila da pomaže da se prebrode različitosti novih i starih članica, evropskog severa i juga", rekao je Štajnmajer.

Hrvatska predsednica je na pitanje o snažnom talasu iseljavanja državljana Hrvatske u inostranstvo odgovorila da su demografski trendovi u Hrvatskoj još negativni.

"Talas iseljavanja se ipak smanjuje. Nemačka je, ipak, odredište broj 1 i vaši statistički podaci nam najbolje govore o tome koliko je ljudi otišlo", rekla je Grabar Kitarovićeva Štajnmajeru.

Nakon susreta sa njom, predsedniku Nemačke predstoji sastanak sa predsednikom Hrvatskog sabora Gordanom Jandrokovićem i polaganje venca ispred spomenika "Glas hrvatske žrtve - Zid boli" na Gradskom groblju Mirogoj.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: