Pahor predložio Tajaniju zajednički udžbenik iz istorije

Zanimljivu ideju o prevladavanju predrasuda iz prošlosti izneo je slovenački predsednik Borut Pahor.

Izvor: B92

Sreda, 20.02.2019.

21:30

Pahor predložio Tajaniju zajednički udžbenik iz istorije
Foto: Tanjug/Dragan Kujundžiæ

On je predložio izradu zajedničkih istorijskih udžbenika za Slovence i Italijane.

Nakon susreta u Briselu s predsednikom Evropskog parlamenta Antoniom Tajanijem, Pahor nije želeo da komentariše zahteve nekih političkih stranaka u Sloveniji za ostavkom italijanskog političara, koji je nedavno izjavio: "Živela italijanska Dalmacija, živela italijanska Istra".

Međutim, novinarima je nakon susreta kazao da je sagovorniku predložio pripremu zajedničkog slovenačko-italijanskog udžbenika iz istorije "po uzoru" na sličan nemačko-francuski udžbenik, kojim su ta dva naroda izmirila poglede na problematičnu istoriju, preneo je portal Index.hr.

Osnova za takav udžbenik mogao bi biti izveštaj italijanskih i slovenačkih istoričara o odnosima dva naroda od 1918. do 1954.

"Slovenački predsednik je u razgovoru s predsednikom Evropskog parlamenta izneo predlog da se po nemačko-francuskom uzoru pripremi zajednički istorijski udžbenik koji bi se temeljio na zajedničkim nalazima naših istoričara", navedeno je na službenom profilu kancelarije slovenačkog predsednika na Tviteru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: