Snimci otkrivaju: S. Koreja širi svoju raketnu bazu FOTO

Satelitski snimci pokazuju da je Severna Koreja znatno proširila svoju bazu raketa dugog dometa smeštenu u planinskom delu zemlje, prenosi CNN.

Izvor: B92, CNN
Podeli
Foto: GettyImages
Foto: GettyImages

To pokazuje da diplomatski razgovori sa SAD nisu učinili mnogo u sprečavanju Kim Džong Una da masovno proizvodi i raspoređuje nuklearne bojeve glave, navodi se.

Na satelitskim snimcima može se videti da je raketna baza i dalje aktivna i da se kontinuirano nadograđuje, što potvrđuje da Vašington i Pjongjang nisu postigli mnogo po pitanju denuklearizacije uprkos pet meseci pregovora.

Iako je baza već dugo poznata američkim obaveštajnim agencijama, slike otkrivaju izgradnju novih objekata koje ranije nisu identifikovani.

Nova raketna baza predstavlja pretnju za SAD zbog svoje jedinstvene lokacije, gde bi SAD bile direktno na udaru, prenosi CNN.

Tramp je često poslednjih meseci govorio o odsustvu testova balističkih raketa u Severnoj Koreji, što bi trebalo da bude znak diplomatskog napretka.

Takođe je smatrao da Kimova ponuda demontaže nekih objekata za testiranje signalizira da je lider Severne Koreje ozbiljan po pitanju denuklearizacije.

Da podsetimo, tokom samita u Singapuru ovog leta, Tramp i Kim su dogovorili sporazum, u kojem su se dvojica lidera obavezali na izgradnju "trajnog i stabilnog mirovnog režima na Korejskom poluostrvu", kao i "rad na potpunoj denuklearizaciji poluostrva".

strana 1 od 380 idi na stranu