Dimitrov sa Sijartom telefonom razgovarao o Gruevskom

Ministar spoljnih poslova Makedonije Nikola Dimitrov razgovarao je sa šefom mađarske diplomatije Petrom Sijartom o poltičkom azilu Nikole Gruevskog.

Izvor: B92

Utorak, 20.11.2018.

12:44

Dimitrov sa Sijartom telefonom razgovarao o Gruevskom
Foto: Thinkstock

Kako je saopšteno, Dimitrov je u razgvoru sa Sijartom istakao da se u slučaju Gruevskog radi o "osuđeniku protiv kojeg se vodi još nekoliko drugih sudskih postupaka za ozbiljna krivčna dela" i potencirao važnost principa vladavine prava koje predstavlja temeljni evropski princip.

Šef makedonske diplomatije je, kako se ističe, ukazao na paradoksalnu situaciju da politički azil u zemlji članici EU traži osoba u vreme čije je vladavine zemlju kandidata za članstvo u EU sama Evropska komisija okarakterisala kao "zarobljenu državu".

Gruevski, kome je sud prošle godine oduzeo privatni i diplomatski pasoš, pobegao je u Mađarsku da bi izbegao izdržavanje kazne od dve godine zatvora na koju je pravosnažno osuđen za nezakonitu nabavku luksuznog "mercedesa" u vreme dok je bio premijer.

Na Fejsbuku je Gruevski u utorak napisao da je "u poslednjih nekoliko dana primio bezbroj pretnji po život" i da je u Budimpešti, gde je od mađarskih vlasti zatražio politički azil.

Mađarski ministar spoljnih poslova Petro Sijarto je Dimitrovu potvrdio informaciju da je Nikola Gruevski podneo zahtev za azil nadležnim mađarskim vlastima i da je pravna procedura već započeta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: