Ispraćaj za kremaciju Velimira Ćurgusa Kazimira u sredu

Velimir Ćurgus Kazimir, osnivač Medijskog arhiva Ebart preminuo je u Beogradu u 71. godini.

Izvor: B92

Utorak, 13.11.2018.

14:19

Ispraćaj za kremaciju Velimira Ćurgusa Kazimira u sredu

Ispraćaj za kremaciju Velimira Ćurgusa Kazimira, osnivača Medijskog arhiva Ebart, novinara, pisca i slikara, biće održan u sredu, 14. novembra 14.30h na Novom groblju u Beogradu. Komemoracija će se održati narednog dana, u četvrtak, 15. novembra u 12h u beogradskom Medija centru.

Velimir Ćurgus Kazimir bio je jedan od osnivača NUNS i beskompromisni borac za medijska prava i slobode. U autorskim tekstovima i analizama nepogrešivo je definisao mnoge izazove sa kojima se naše društvo suočavalo. Tokom svoje karijere pomogao je brojnim medijima, dajući tako svoj doprinos razvoju demokratije u Srbiji.

U prethodnom radu bio je i urednik i pokretač izdavaštva u Istraživačko-izdavačkom centru Omladine Srbije u Beogradu, a zatim, u periodu od 1988. do 1996. godine i novinar i urednik kulturne rubrike u Politici.

Bio je jedan od osnivača i direktor Medijskog arhiva Ebart sve do odlaska u penziju 2013. godine. Izuzetno zalaganje Velimira Ćurgusa Kazimira doprinelo je tome da se oformi arhivska građa od nemerljivog značaja za očuvanje srpskog kulturnog nasleđa, odnosno da se stvori jedini digitalni arhiv medijskih sadržaja u Srbiji.

Od 1987. godine Velimir Ćurgus Kazimir član je Srpskog PEN centra. Autor je desetak knjiga proze i eseja na temu kulture i kulturne politike. Njegovi eseji i knjige prevođeni su na engleski, francuski, nemački, španski, poljski i japanski, a priredio je više knjiga na temu odnosa medija, politike i kulture. Velimir Ćurgus Kazimir dobitnik je Međunarodne nagrade za esej časopisa Lettre International u Vajmaru, 2000. godine.

Veoma uspešno se bavo i slikarstvom, posebno kombinovanim tehnikama na papiru. Imao je pet samostalnih izložbi.

Velimir Ćurgus Kazimir bio je čovek raskošnih talenata, koje je uporno koristio da oplemeni vreme i prostor u kojem živimo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: