Nova zvezda demokrata: Ko je najmlađa žena u Kongresu SAD

Amerikanci su na izborima održanim u utorak dobili do sada najmlađu ženu u Kongresu, 29-godišnju Njujorčanku Aleksandriju Okasio Kortez.

Izvor: B92, Jutarnji.hr, Osloboðenje.ba

Sreda, 07.11.2018.

16:10

Nova zvezda demokrata: Ko je najmlađa žena u Kongresu SAD
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Ova mlada američka političarka i članica Demokratske stranke pobedila je na izborima za Predstavnički dom Kongresa SAD.

Protivnici na izborima za predstavnika 14. okruga države Njujork bili su joj kandidat Republikanske stranke Entoni Papas, kandidat Stranke radničkih porodica Džoel Krouli i Elizabet Peri, kandidatkinja Konzervativne stranke.

Njih je ova mlada političarka nadmoćno pobedila osvojivši čak 78 odsto glasova.

"Nismo pokrenuli ovu kampanju jer sam mislila da sam posebna, unikatna i bolja od svih ostalih. Pokrenuli smo je jer nije bilo nikoga ko bi govorio o moralnim pitanjima s kojim se danas suočavamo. Kampanju smo pokrenuli jer niko nije razgovarao o koruptivnom uticaju novca na politiku, kršenju ljudskih prava koje sprovodi Agencija za imigraciju i sprovođenje carinske politike i o dugovima u kojima grcaju diplomirani studenti", rekla je Aleksandrija Okasio Kortez tokom svog pobedničkog govora. "Kad o tim problemima niko ne priča, naša je dužnost da se zalažemo za ono što je ispravno."

Štićenica Bernija Sandersa postala je nova zvezda levog krila Demokratske stranke kada je na unutarstranačkim izborima u junu pobedila veterana stranke Džoa Kroulija, tada četvrtog najmoćnijeg demokratu u Kongresu.

Tokom kampanje svog protivnika je optužila da je skloniji Vol stritu nego šarolikom etnicitetu Kvinsa i Bronksa.

Mediji poput časopisa Tajm, televizije CNN, dnevnih novina Njujork tajms i Gardijan ovu njenu pobedu nazvali su jednom od najvećih nekog nefavorizovanog kandidata.
Foto: EPA-EFE/ALBA VIGARAY
Osporavanjem nove Kroulijeve nominacije, Aleksandrija Okasio Kortez se sukobila sa ustaljenim odnosom snaga u američkoj politici.

U odnosu na Kroulija potrošila je mnogo manje novca na kampanju, 194.000 dolara naspram njegovih 3,4 miliona.

Nije dobila ni podršku etabliranih članova stranke Demokratske stranke poput senatora države Njujork Čaka Šumera i Kirsten Džilibrand, njujorškog guvernera Endrua Kuoma i gradonačelnika Velike jabuke Bila de Blazija.

"Znala sam da mogu da pobedim samo ako moja poruka bude beskompromisna i ako proširim biračko telo. Strateški, to je jedini način. Nisam mogla da trčim prema centru. Nisam mogla da potrošim više novca. Nisam mogla da trošim energiju na one birače koji neće promeniti svoje mišljenje", rekla je nakon te pobede Aleksandrija Okasio Kortez. "Morala sam da se obratim onima o kojima se niko ne brine, utučenima i ciničnima. Morala sam im reći da ćemo se boriti za njih."

Ona svoju političku platformu temelji na ukidanju Agencije za imigraciju i sprovođenje carinske politike, besplatnom fakultetskom obrazovanju, univerzalnom zdravstvenom osiguranju, kontrolisanom pristupu oružju, pristupačnim domovima i ukidanju privatnih zatvora.

Formalno se deklariše kao socijaldemokrata i podržava progresivne ideje i politike.
Foro: EPA-EFE/EUGENE GARCIA
Buduća najmlađa članica Predstavničkog doma rođena je u Bronksu, diplomirala je ekonomiju i međunarodne odnose na Univerzitetu u Bostonu.

Tokom svog fakultetskog obrazovanja neko vreme je volontirala u kancelariji za imigraciona pitanja Teda Kenedija.

Nakon fakulteta radila je kao konobarica i šankerka u meksičkom restoranu specijalizovanom za spremanje takosa.

Istovremeno, njena majka je radila kao čistačica i vozač autobusa.

U politiku je ušla kao organizator predsedničke kampanje Bernija Sandersa, a na politički angažman podstakao ju je izbor Donalda Trampa za predsednika SAD.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: