Burno u Banjaluci uoči skupa "Pravda za Davida"

Gradska uprava Banjaluka nije izdala dozvolu BN TV za direktan prenos skupa "Pravda za Davida", koji je najavljen za petak na Trgu Krajine.

Izvor: Beta
Podeli

Odobrenje BN TV za zauzimanje javne površine, na kojoj je planirano postavljanje reportažnih kola za direktan prenos skupa "Pravda za Davida" od 18.00 časova nije izdato i to bez ikakvog obrazloženja, objavila je ova medijska kuća.

BN TV je sada, kao i prethodna dva puta kada je prenosila velike skupove "Pravda za Davida" sa Trga Krajine, 21. aprila i 7. jula, uredno podnela zahtev i uplatila taksu za zauzimanje javne površine na glavnom gradskom trgu.

"Trg Krajine je tog dana, navodno u potpunosti, zakupio Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), što je poslužilo Gradskoj upravi Banjaluka kao izgovor da ne izda odobrenje za zauzimanje javne provršine RTV BN", navedeno je u tekstu.

Iz ove medijske kuće su ocenili da "ovakav odnos Gradske uprave Banjaluka prema medijima smatraju direktnim udarom na slobodu medija i njihov nezavisan i nesmetan rad, posebno kada je reč o izveštavanju sa skupa 'Pravda za Davida', za koji postoji ogromno interesovanje javnosti".

"Takođe, Gradska uprava ovim pokazuje da slepo sprovodi naloge iz vrha SNSD, umesto da vodi računa o interesima građana Banjaluke", istakli su iz BN TV.

Istovremeno, na Trgu Krajine, povodom Međunarodnog dana deteta, postavljeno je igralište za turnir u malom fudbalu dece uzrasta od 8 do 12 godina, čije će finale biti sutra.

Na trgu je zauzeta velika površina, samo desetak metara od mesta gde je postavljen šator u kome od 20. septemra danonoćno boravi otac ubijenog mladića Davida Dragičevića.

Igor Vrhovac, direktor OFK "Spartak 2013", izjavio je da će finale biti okončano u petak oko 16.30 časova, što znači pola sata pre početka skupa "Pravda za Davida".

Iz grupe "Pravda za Davida" ocenili su da je organizovanje turnira u malom fudbalu na Trgu Krajine na dan održavanja velikog skupa još jedna provokacija i opstrukcija najavljenog okupanja građana, tim više jer se nikada do sada turniri u malom fudbalu nisu održavali na toj lokaciji.

Opozicioni "Savez za pobedu" otkazao je juče završnu predizbornu konvenciju u Banjaluci, koja je trebalo da se održi u petak na tvrđavi Kastel.

Iz SzP-a su naveli da ne žele da održavaju politički skup u vreme kada će građani na Trgu Krajine u Banjaluci održati još jedan veliki protest na kome će ponovo tražiti odgovor na pitanje - Ko je ubio Davida Dragičevića?

Otkazivanje predizborne tribine u SzP-u smatraju moralnim činom, navodeći da na taj način pokazuju da se saosećaju sa porodicom i prijateljima Davida Dragičevića, koji više od pola godine traže da se otkriju ubice ovog banjalučkog studenta.

Vladajući SNSD trebalo bi sutra uveče da održi završni predizborni miting na Trgu Republike, kod zgrade Vlade RS u Banjaluci, ali još nema zvanične potvrde o tome.

MUP RS danas je pozvao da se otkažu svi javni skupovi u Banjaluci.

Iz MUP je saopšteno da će policija RS, povodom sutrašnjeg skupa grupe "Pravda za Davida", koji, kako je navedeno, nije prijavljen policiji u skladu sa Zakonom o javnom okupljanju RS, ali i povodom drugih skupova, preduzeti sve mere i radnje kako bi sprečili svako ugrožavanje i narušavanje bezbednosti građana.

"U cilju održavanja stanja bezbednosti MUP preduzima mere i poziva na organizatore da otkažu sutrašnje javne skupove u Banjaluci", navedeno je u saopštenju MUP-a RS.

Iz MUP RS su naveli da raspolažu informacijama da se "organizuje dolazak određenih grupa lica u Banjaluku s ciljem izazivanja incidenata, koji bi podrazumevali narušavanje javnog reda i mira, međusobne fizičke sukobe i sukobe s policijom".

Na Trgu Krajine se svako veče od 26. marta održavaju skupovi građana pod nazivom "Pravda za Davida".

David Dragičević je nestao 18. marta, a njegovo telo nađeno je 24. marta na ušću rečice Crkvene u Vrbas, kod tvrđave Kastel.

Policija je prvobitno tvrdila da je smrt zadesna, a Tužilaštvo je kasnije pokrenulo istragu o ubistvu mladića.

Roditelji Davida Dragičevića tvrde da je on otet, mučen i da su ga na kraju ubili pripadnici MUP RS.

Takođe tvrde da je njegovo ubistvo planirano ranije, zbog čega je i izrežirana pljačka kuće porodice Rađen, kako bi se pokojni mladić kriminalizovao.

Visoki funkcioneri MUP RS tvrdili su da je u krvi mladića pronađen LSD, mada u Banjaluci ne postoji laboratorija za tu vrstu toksikoloških nalaza, a naknadno toksikološko veštačenje u Beogradu i u Austriji, pokazalo je da u krvi Davida Dragičevića nije bilo teških droga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 140 idi na stranu