"EU kao vrhovni savet s Tibeta, sto puta sam rekao Vučiću"

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ocenio je da je događaj na jezeru Gazivode provokacija koja predstavlja kontinuitet svega što se dešavalo proteklih meseci.

Izvor: B92
Podeli
Screenshot/TV Prva
Screenshot/TV Prva

Peočitajte još:

"Neki su znali šta će da se dogodi, tražiću od Putina..."

"Od čega da se uzdržimo, kažite mi, gospodo iz Brisela"

"Izvinjenje pojedinih zapadnih ambasada, dosta s igricama"

Slučaj "Gazivode": Opšta uzbuna, šetnja i teške reči

Kocijančić: Smireno, uzdržano; Đurić: Vrhunac bezobrazluka

KFOR digao helikoptere, "potvrđeno prisustvo policije"

Radnik Centra na jezeru Gazivode: Pretili su da će pucati

Govoreći o poseti kosovskog predsednika Hašima Tačija u pratnji kosovskih specijalaca jezeru Gazivode, Dačić je u Jutarnjem programu Prve televizije rekao da "ne veruje da se kod Tačija probudio turistički gen".

"Ovakve situacije teško stečenu stabilnost ruše", naglasio je Dačić.

Da se radi o jasnom kršenju Briselskog sporazuma, objašnjava Dačić, podsetio je na period potpisivanja Briselskog sporazuma kada je Ketrin Ešton organizovala sastanak u NATO tokom kojeg je bilo dogovoreno da nikakve bezbednosne snage Kosova ne mogu da dođu na sever Kosova dok se ne ispune dva uslova.

Kaže da je on lično prisustvovao tom sastanku i da je to garantovao generalni sekretar NATO, a da su sastanku prisustvovali i predsednik Srbije Alekandar Vučić i predsednik privremenih kosovskih institiucija Hašim Tači.

"Prvi uslov je da bude obavešten KFOR, a drugi da se o tome obaveste i saglase predsednici srpskih opština", precizirao je Dačić i dodao da za upad ROSU na Gazivode ne zna da li je KFOR obavešten, jer se sa njihove strane samo javljaju "izvinjenja, propusti i naknadne reakcije", kao i da na to pitanje juče nisu ni odgovorili.

"S druge strane EU se nije ni trudila da učestvuje u rešavanju ovog problema, kao što je predsednik Vučić rekao da nije mogao da ih dobije. Samo znam da srpske opstine nisu obaveštene o dolasku ROSU, niti je neko od njih tražio saglasnost", podvukao je Dačić.

On se osvrnuo i na reakciju Evropske unije.

"Evropska unija se oglasila kao neki vrhovni savet sa Tibeta, govori o tome da sve strane budu mirne. Ja ne očekujem ništa od njih. Sto puta sam rekao Vučiću da ne treba računati da će oni biti objektivni, ne Evropska unija nego međunarodna zajednica", kazao je Dačić.

"Promenila se dosta situacija, svi shvataju da je prištinska strana ta koja stvara problema, ali nema reakcije, nema pritisaka na njih", dodao je on.

Dačić je rekao i da se čitav jedan sprat prazni u Sheveningenu za potrebe Specijalnog suda i naglasio da se očekuju prva hapšenja.

Upitan da li će Tači tamo da se pojavi, rekao je: "Da li će Tači biti taj ili neko drugo ne znam, ali taj sud počinje sa radom".

"Viđao sam ih sa u Ujedinjenim nacijama na raznim mestima. Rekao sam to i generalnom sekretaru UN da oni zloupotrebljavaju sve što mogu samo da bi bili prisutni. 41 čovek iz Prištine je dobio propusnicu za UN, ali to su propusnice sa slovom „O“, što znači drugi, ostali, što bi rekli mladi rekli „abitni“. Mi svake godine upućujemo protest, ali postoje zemlje koje su ih priznale pa ih pozovu na neke prateće događaje", naveo je Dačić.

"Nas mnogo više od dešavanja u UN brinu dešavanja na Kosovu", istakao je.

Opširnije u video-prilogu:

strana 1 od 172 idi na stranu