Istraga zbog nasilja nad demonstrantima

Rumunsko tužilaštvo je pokrenulo istragu protiv zvaničnika policije i Vlade zbog nasilja nad demonstrantima na jednom antivladinom skupu avgusta u Bukureštu.

Izvor: B92

Petak, 21.09.2018.

17:25

Istraga zbog nasilja nad demonstrantima
Foto: Thinkstock

Na protestima je povređeno više od 450 ljudi.

Tužilaštvo je za zloupotrebu položaja osumnjičilo načelnika žandarmerije u Bukureštu i njegovog pomoćnika Lorentijua, kao i jednog državnog sekretara u Ministarstvu unutrašnjih poslova.

Optuženi su za izdavanje naređenja koja su dovela do neopravdane upotrebe sile 10. avgusta nad oko 80.000 demonstranata koji su protestovali zbog korpucije u vladi.

Policija je vodenim topovima i suzavcem rasterala skup pošto su demonstranti pokušali da probiju kordon i kamenicama napali policajce.

Tužilaštvo je međutim ocenilo da je policija trebalo da postepeno interveniše i neutrališe samo nasilne demonstrante.

Na tom skupu je povređeno 450 ljudi, od kojih 30 policajaca. Jedan demonstrant je kasnije umro od suzavca.

Predsednik Rumunija Klaus Johanis koji je u sukobu s vladom, tada je osudio nasilje nad demonstrantima posebno jer je tada na skupu bilo i mnogo dece.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Snažno nevreme stiže u Srbiju

U većem delu Srbije će danas pre podne biti pretežno sunčano, toplo, suvo i vetrovito, uz olujnu košavu u Beogradu, na jugu Banata, u Pomoravlju i donjem Podunavlju, a već u poslepodnevnim satima biće kratkotrajne kiše ili pljuskova.

7:13

1.5.2024.

1 d

Podeli: