Made in America: CNN o bombama koje ubijaju civile VIDEO

Dokazi da su američke bombe korišćene u napadima na Jemen u kojima su stradali civili objavljeni su u novom članku CNN-a.

Izvor: CNN, index.hr

Utorak, 18.09.2018.

15:28

Made in America: CNN o bombama koje ubijaju civile VIDEO
screenshot/CNN

Taj članak, pod nazivom "Made in America" dolazi nakon što je CNN prošlog meseca objavio tekst koji dokazuje da su američke bombe korišćene u saudijskom napadu na autobus sa učenicima u Jemenu.

U vazdušnom napadu na školski autobus u kojem je ubijeno 40 dece korišćena je laserski navođena bomba MK-82 proizvođača Lockheed Martin koju je SAD prodao Saudijskoj Arabiji – slična onoj koja je bačena na sahranu u oktobru 2016. kada je ubijeno 155 ljudi, a ranjene još stotine.

Saudijska Arabija tada je pravdala napad na civile “netačnim informacijama“, dok je nedavni napad na školski autobus pravo proglasila legitimnim napadom na vojni cilj kao odgovor na raketiranje Saudijske Arabije koje su sproveli Hiti, da bi naknadno priznala “grešku“ i obećala da će kazniti odgovorne.

CNN-u je nove fotografske dokaze o američkom bombardovanju predala nezavisno jemensko udruženje Mvatana, koja dokumentuje kršenje ratnog prava svih strana u jemenskom građanskom ratu, u kojem se jemenske vlada uz vazdušnu podršku koalicije predvođene Saudijskom Arabijom bori protiv Huta, pobunjenika koje potpomaže Iran.

Istraživači ovog udruženja fotografisali su na terenu dokaze bombardovanja, a udruženje se potom konsultovalo s ekspertima za oružje kako bi identifikovala bombe pomoću serijskih brojeva na pronađenim krhotinama.

CNN je i sam analizirao fotografije, s nezavisnim ekspertom za oružje.

U vazdušnom napadu na kuću 30. aprila 2015., u okrugu al-Basaten pokrajine Aden, poginula je vlasnica kuće Haifa al-Zavkari, a još šestoro je ranjeno, uključujući jednu devojčicu. Serijski broj ostataka bombe pokazao je da se radi o laserski navođenoj bombi GBU-12 koju je proizveo američki proizvođač oružja “Raytheon”.

U vazdušnom napadu tri kasetne bombe 10. avgusta na dom 28-godišnjeg farmera Madžeda Alija u selu Bani Hadad, u pokrajini Hadžah, ubijeno je šestero dece i tri žene.

Radi se o kasetnoj bombi američke proizvodnje CBU-58A/B proizvedenoj 1977. Prema međunarodnoj organizaciji Human Rights Watch, SAD je izvezao oko 1.000 kasetnih bombi u Saudijsku Arabiju između 1970. i 1995. SAD je, uz Rusiju, Saudijsku Arabiju, Kinu, Izrael, Iran i Severnu Koreju, odbio da zabrani prodaju i korišćenje kasetnih bombi.

U vazdušnom napadu na vozilo u okrugu Al-Mutama, u pokrajini Al-Džaf, ubijeno je 15 članova iste porodice, od čega čak 12 dece. Najmlađe dete imalo je godinu dana.

"Njihova tijela bila su raskomadana. Meso je visilo sa stabala i biljaka", rekao je očevidac za Mvatanu. CNN je pronašao serijski broj na šrapnelu bombe GBU-12 koju je proizveo “Raytheon”.

U vazdušnom napadu 24. septembra na stan u okrugu Dahar provincije Ib ubijeno je šestoro ljudi i ranjen još jedan. Očevici su pobegli od eksplozije, a kad su se vratili, pronašli su celu porodicu kako umire na ulici. Serijski broj krhotine bombe takođe pripada “Raytheonu”, verojatno od bombe MK-82.

Napad na venčanje 22. aprila 2018. ubio je 21 osobu, uključujući 11 dece, a ranio još 97, od čega 48 dece, u okrugu Bani Kvais u pokrajini Hadža. Na mestu napada pronađen je rep projektila GBU-12 ili neke druge bombe iz serije GBU. Na još jednoj slici koju je objavilo medijsko krilo pobunjenika Huti vidi se serijski broj koji povezuje bombu s Raytheonom.

Iako SAD tvrde da ne donosi odluke o vojnim ciljevima Saudijske Arabije i njenih saveznika, jasno je da podržava njihove operacije prodajom milijardi dolara vrednog oružja, punjenjem goriva za saudijske vojne avione i deljenjem obaveštajnih podataka.

Radija al-Mutavakel, direktorka Mvatane, tvrdi da SAD stoga snosi "pravnu i moralnu odgovornost za prodaju oružja koaliciji predvođenoj Saudijcima" koja pogoršava rat u Jemenu.

"Na više od jednog načina i u više nego jednom incidentu, ostaci američkog oružja pronađeni su na mestu vazdušnih napada koji su ubili civile. Jemenski civili umiru svaki dan zbog ovog rata i vi (Amerika) hranite ovaj rat, stoga ga prestanite hraniti. Sramota je da su finansijski interesi važniji od krvi nevinih ljudi", zaključila je al-Mutavakel.

S druge strane, portparolka Pentagona Rebeka Rebarih rekla je za CNN da "konačne odluke o sprovođenju operacija u kampanji donose članovi koalicije predvođene Saudijcima, ne SAD" i pozvala "sve stranke da preduzmu sve mere opreza kako bi izbegle napade na civile" te da SAD "shvata ozbiljno sve kredibilne izveštaje o civilnim žrtvama". Isto je poručio i portparol arapske koalicije pukovnik Turki al-Malki.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: