Opasan uragan stiže za dva dana FOTO

Uragan Florens će stići do američke atlantske obale kao izuzetno opasan uragan oko četvrtka, predviđaju iz američkog Nacionalnog centra za uragane.

Izvor: Beta
Podeli
Foto: Tanjug/AP
Foto: Tanjug/AP

Prema tom centru maksimalna jačina uragana Florens je sada malo oslabila i jačina vetra je blizu je 215 kilometara na sat ali je on i dalje uragan kategorije četiri i očekuje se da će povratiti najveću jačinu vetra za dan dva. Ostaje izuzetno opasan veliki uragan do četvrtka uveče.

Veliki uraganski talas se približava američkim državama Severnoj i Južnoj Karolini i Virdžiniji i mogao bi da izazove katastrofalno vreme čak do Pensilvanije i Ohaja.

Vanredno stanje proglašeno je u Virdžiniji, Severnoj Karolini, Južnoj Karolini i Merilendu.

Do danas oko 11 sati po lokalnom vremenu Florens se nalazio oko 1.455 kilometara istočno od mesta Kejp Fir u Severnoj Karolini i kreće se zapadno 25 kilometara na čas. Centar uragana kretaće se između ostrva Bermuda i Bahama danas i sutra, a zatim će se približiti obalama američkih država Južne Karoline i Severne Karoline.

Guverner Južne Karoline Henri Makmaster naredio je evakuaciju celog priobalnog dela te države, oko milion stanovnika, a naređenje je stupilo na snagu danas u podne.

Vojska je saopštila da je Nacionalna garda Južne Karoline mobilisala oko 1.600 vojnika i vazduhoplovaca da se pripreme za uragan Florens.

Makmaster je rekao danas za Si-EN-EN da zvaničnici ništa ne uzimaju zdravo za gotovo i pripremaju se za taj uragan koji treba da stigne do američkog kopna u četvrtak. Ta oluja je toliko velika da Južna Karolina neće biti pošteđena čak iako izbegne centar uragana.

Snimci pokazuju da su od jutra počele da se stvaraju kolone automobila na glavnom autoputu koji vodi iz priobalnog dela.

Guverner Virdžinije Ralf Nortam izdao je naređenje za evakuaciju stanovništva iz niskih priobalnih oblasti u toj američkoj državi.

Virdžinija je takođe jedna od država koja je proglasila vanredno stanje. Zvaničnici navode da ta država očekuje jake kiše, vetar i plavljenje dolaskom uragana.

Zatvorska uprava u Virdžiniji je evakuisala zatvorenike iz jednog priobalnog zatvora zbog približavanja uragana Florens.

Direktor Nacionalnog centra za uragane Ken Grjam upozorava da ogromna veličina uragana Florens znači da će se on nadaleko osetiti.

Meteorolozi su rekli da se vetrovi uraganske snage protežu 65 kilometara od oka uragana Florens, i da dostižu 240 kilometara od njegovog centra.

To znači da će uragan sa sobom doneti jaku kišu u brojne države duž američke istočne obale. On neće biti samo problem na obali, jaka kiša u Apalačkim planinama bi mogla da izazove bujične poplave.

Ukupno bi moglo da padne više od pola metra kiše na nekim mestima što bi moglo da izazove opasne poplave u Južnoj Karolini i Virdžiniji.

"S velikom sigurnošću Florens će biti veliki i izuzetno opasan uragan bez obzira na to koliko će tačno biti jak" u trenutku kada dotakne kopno, saopštio je američki Nacionalni centar za uragane.

Još dve oluje jačaju u Atlantskom okeanu kako se približava vrhunac ovogodišnje sezone uragana - tropska oluja Ajsaks se približava Karibima a uragan Helen je na vodi i ne predstavlja opasnost za kopno.

Svet

strana 1 od 430 idi na stranu