Arifaj: Kosovo prećutno priznato,potrebna formalizacija

Adrian Arifaj, savetnik predsednika Kosova Hašima Tačija tvrdi da potpuna normalizacija odnosa Beograda i Prištine podrazumeva pomirenje i obostrano priznanje.

Izvor: B92

Subota, 14.07.2018.

22:40

Arifaj: Kosovo prećutno priznato,potrebna formalizacija
EPA/VALDRIN XHEMAJ

Kako je rekao,to priznanje prećutno već postoji, samo ga je potrebno formalizovati.

"Rešenje je ta potpuna normalizacija odnosa Kosova i Srbije, pomirenje i obostrano priznanje. To prećutno priznanje već postoji, to znači da pričamo o 'de jure' i 'de fakto' priznanju Kosova od strane Srbije i naravno priznanje države Srbije od strane Kosova i u formalnom smislu", rekao je Arifaj, prenela je RTK2 na srpskom jeziku.

Iz Tačijevog Kabineta, takođe, tvrde da je tokom poslednje runde dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, uz posredovanje Brisela, dogovoreno da će ti razgovri biti intenzivirani, da počinje finalna faza dijaloga u kojoj će, kako se navodi, "strane dogovoriti šta će se naći u konačnom sporazumu, a to bi trebalo da bude potpuna normalizacija odnosa, pomirenje i međusobno priznanje".

RTK 2 prenosi, pozivajući se na prištinske medije, da je predsednik parlamenta Kadri Veselji predstavio platformu o dijalogu i "crvenim linijima".

"Kosovo neće pregovarati o svom državljanstvu, suverenitetu i integritetu. Kosovo ne prihvata rezultate dijaloga koji ugrožavaju funkcionalnost države i institucija, kao i rezultate koji krše pojedinačna prava i slobode ili bilo koje grupe, zajednice ili etničke pripadnosti", deo je pomenute Veseljijeve platforme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: