"EU ostaje naš cilj, Vulin i Fabrici 'prenaglašeni'"

Ministarka za evropske integracije ocenila da su reči ambasadora EU u Srbiji - da je Kosovo ključni uslov za EU, i reagovanje Vulina, prenaglašene i nepotrebne.

Izvor: B92

Utorak, 22.05.2018.

07:59

Ilustracija: Thinkstock

"Niti može samo pitanje normalizacije odnosa Beograda i Prištine da bude najvažnije za naše integracije, niti Vlada vodi spoljnu politiku zasnovanu na trenutnom nepovoljnom raspoloženju u nekim članicama EU oko proširenja i priprema za evropske izbore u maju iduće godine", rekla je Jadranka Joksimović za "Novosti".

Ona je podvukla da su EU integracije glavni spoljnopolitički cilj Srbije koji nam je do sada doneo stabilnost, nove investicije iz prevashodno članica EU, novi bolji imidž i međunarodni ugled i srazmeran uticaj, znatna bespovratna sredstva i fondove iz EU, viznu liberalizaciju.

"U usponima i padovima politike proširenja EU kao i u interesima drugih vanevropskih igrača postoje periodi kada su naizgled loše vesti u stvari siguran znak dobrih puteva i stabilnog pravca koje Srbija vodi.

Uprkos brojnim interesima nekih iz zemalja izvan EU i nekih iz same EU da obeshrabre Srbiju porukama koje bi trebalo da izazovu frustraciju i neraspolozenje znamo šta su interesi građana i nastavićemo rad na reformi drustva i ekonomskom napretku", istakla je Joksimović.

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici rekao je za "Blic" od nedelje da je Kosovo ključni element za pristupanje Srbije Evropskoj uniji, ali ne i jedini. Ministar odbrane Aleksandar Vulin reagovao je izjavom da bi Srbija možda trebalo da promeni svoju spoljnu politiku, ukoliko Evropskoj uniji prioritet bude rešavanje pitanja Kosova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: