"Posebno o vladavini prava, kada dođete do pitanja KiM..."

Beograd -- Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je u Beogradu sa visokom predstavnicom EU za spoljnu politiku i bezbednost Federikom Mogerini.

Izvor: B92
Podeli
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

On je nakon sastanka na zajedničkoj konferenciji za novinare rekao da je sa Mogerinijevom razgovarao o poglavljima, kako o onim u kojima je Srbija postigla napredak, tako i o onima za koje Evropska komisija navodi da nije postignut napredak.

Kako kaže, nisu se u svemu saglasili.

“Posebno smo se posvetili delu koji se odnosi na vladavinu prava. Govorili smo o sprovođenju preporuka Komisije. Smatramo da radimo dobar posao i značajan za našu zemlju, za pravnu sigurnost“, rekao je Vučić.

Kako je dodao, razgovaralo se o regionalnoj stabilnosti, kao i o Kosovu i Metohiji.

“Kada dođete do pitanja Kosova, onda mi u Srbiji imamo mnogo toga da kažemo što je drugačije viđenje od onoga što govore mnoge zemlje članice EU, kao i Priština. Zahvalan sam Federiki Mogerini. Ljudi umeju da cene rad onih koji se bore za jednake standarde koji bi se primenjivali prema Srbiji i drugima, zbog toga je Mogerini veoma poštovana u Srbiji“, rekao je on.

Dodao je da ova prilika, kao i samit u Sofiji, Srbiji služi kao dodatni podstrek za napredak ka EU, ekonomski napredak...

Šefica evropske diplomatije Federika Mogerini izjavila je da osuđuje svaki akt i čin koji su protiv institucije kao što je Narodna skupštine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ponovio je da svi organi Republike Srbije osuđuju ponašanje Vojislava Šešelja u Skupštini Srbije.

Na pitanje kako reaguje na to da Evropska unija osuđuje ponašanje Šešelja, a ne oglašava se na izjave Ramuša Haradinaja ili Hašima Tačija, Vučić navodi da “Srbi moraju da nauče jednu stvar, a to je da nismo uvek u istoj poziciji“.

“Kada bih vam rekao sve što mislim o Haradinajevim i Tačijevim izjavama, bojim se da ne bih učinio najbolje našem narodu na KiM, kao ni našem evropskom putu. Prihvatite moju uzdržanost“, rekao je on.

Politika

strana 1 od 268 idi na stranu